Adventiștii inaugurează un nou spital în Nicaragua

295

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Esteli, Nicaragua, a inaugurat recent o nouă unitate medicală, devenind astfel primul spital privat din oraș. La ceremonia de inaugurare au participat lideri ai bisericii și oficialităţi ale comunităţii locale.

„Aceasta este o importantă lecţie de antreprenoriat deoarece biserica a lucrat din greu în America Latină la aceste iniţiative și astăzi este rândul nostru aici, în orașul Estelí, să avem acest frumos spital adventist pentru bunăstarea tuturor nicaraguanilor”, a declarat primarul din Estelí, Francisco Valenzuela. Iniţiativa proiectului îi aparţine chirurgului ortoped Donald Vargas, însă implementarea se datorează conlucrării mai multor instituţii ale Bisericii Adventiste din America de Nord și de Sud, printre care și bine-cunoscuta Universitate Loma Linda, din California.

Ministrul sănătăţii, Víctor Manuel Martínez, și-a manifestat aprecierea faţă de Biserica Adventistă pentru accentul pus pe îngrijirea sănătăţii și pentru angajamentul faţă de comunitate. „Suntem foarte bucuroși să lucrăm împreună și să mergem mai departe pentru a realiza atât de multe lucruri, astfel încât partea de nord a ţării să poată beneficia de o mai bună atenţie medicală, iar populaţia să devină mai sănătoasă”, a declarat Martinez. Datorită programelor educaţionale pentru îngrijirea sănătăţii și programelor specifice de sănătate efectuate de Spitalul Adventist din Esteli, Guvernul a inivitat biserica să dezvolte unităţi medicale și în alte orașe din ţară.

Președintele Diviziunii Interamericane a Bisericii Adventiste, pastorul Israel Leito, a apreciat eforturile personalului medical și ale tuturor celor implicaţi în proiect, îndemnându-i să continue să se încreadă în Dumnezeu, prin implicarea în lucrarea medicală. „Noi existăm pentru a sluji și a împărtăși dragostea lui Hristos cu toată lumea”, a spus Leito.

Elie S. Honoré, președinta Serviciilor Medicale Adventiste Interamericane, însoţită de directoarea spitalului, dr. Socorro Úbeda, și de prof. dr. Albin Grohar, de la Spitalul Universitar Loma Linda, a vizitat centrul medical cu câteva zile înainte de ceremonia de inaugurare. Spitalul Universitar Loma Linda a donat un aparat digital cu raze X și a aprovizionat blocul operator, oferind echipamente și accesorii pentru secţia de chirurgie.

Conform declaraţiei doctorului Elie S. Honoré, există planuri de colaborare între cele două centre medicale, astfel încât echipele medicale ale Spitalului Universitar Loma Linda să viziteze și să predea în noua unitate, dar și să asiste alte unităţi medicale din localitate: „Excelenta asistenţă medicală pe care comunitatea de la Esteli a văzut-o confirmă încă o dată cum un spital sau o clinică poate fi un centru de influenţă în comunitate. (…) Este vorba despre o biserică ce joacă un rol foarte important în viaţa acestei comunităţi.”

Spitalul adventist din Nicaragua aparţine Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și este administrat de Biserica din America Centrală și de Sud, cu sediul în Costa Rica. Spitalul, care are trei etaje, cu 10 camere private și 20 de paturi, face parte dintr-o reţea de 14 spitale ale Diviziunii Interamericane. La nivel global, Biserica Adventistă are în subordine peste 700 de spitale și clinici medicale, mii de școli, edituri și de asemenea o proeminentă agenţie de ajutor umanitar și dezvoltare, ADRA.

În România, Biserica Adventisă își va extinde sistemul medical la Tîrgu Mureş, cu un spital oncologic la standarde occidentale. Astfel, spitalul se va alătura clinicilor, centrelor de tratament și școlii postliceale sanitare deja existente în ţara noastră. Spitalul Adventist din Tîrgu Mureş va integra serviciile medicale preventive şi curative cu cele psihologice și spirituale, fără a face nicio discriminare de religie, naţionalitate sau statut social. Spitalul va funcţiona ca o instituţie umanitară, într-o formă economică sustenabilă, fără să urmărească obţinerea vreunui profit material.