3 noutăţi pe care trebuie să le ştim despre ce mâncăm şi bem

151

Studii cu privire la alimentaţie apar foarte des, dar trei cercetări foarte recente clarifică unele aspecte mai puţin cunoscute legate de consumul de fibre, mestecatul gumei şi ceaiul verde.

Mentolul din guma de mestecat ne face să mâncăm mai multe dulciuri. Se pare că aroma mentolată care ne ajută să ne păstrăm respiraţia plăcut mirositoare are un efect dăunător asupra obiceiurilor alimentare. Pe de o parte, ne determină să mâncăm mai puţine fructe proaspete – deoarece mentolul le schimbă gustul. Pe de altă parte, cei care mestecă gumă au tendinţa de a consuma mai multe dulciuri, arată cercetătorii de la Universitatea din Ohio.

Cafeaua şi ceaiurile verde şi negru afectează ADN-ul. Asta au descoperit cercetătorii de la Johns Hopkins. Aceste băuturi cresc de 30 de ori activitatea unei gene denumite p53, ceea ce înseamnă că ADN-ul suferă.

Consumul ridicat de fibre previne accidental vascular cerebral. Importanţa fibrelor în alimentaţie a fost evidenţiată în numeroase studii. Însă o cercetare recentă, efectuată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Leeds, a relevat că riscul de atac vascular cerebral a scăzut cu şapte procente cu fiecare şapte grame de fibre incluse zilnic în dietă.