Expoziţia „Evreu într-o cutie” stârnește controverse în Germania

224

La Muzeul Evreilor din Berlin s-a organizat o expoziţie care avea scopul de a-i învăţa pe germani mai multe despre evrei, având în vedere că în Germania locuiesc doar 200.000 de evrei, din totalul lor de 82 de milioane.

Showul constă într-o sesiune de întrebări și răspunsuri despre viaţa și cultura evreilor, desfășurată între vizitatori și doi evrei, un bărbat și o femeie, care le răspund la întrebări dintr-o cutie de sticlă.

Expoziţia a fost inspirată din cartea muzeului, în care vizitatorii lăsau comentarii sau întrebări după vizită. Cele mai comune 30 de întrebări variază de la cele despre adevărul din spatele stereotipurilor legate de evrei, până la simpla curiozitate despre cum să devii evreu. În josul cutiei de sticlă în care stăteau cei doi evrei era scrisă întrebarea : „Mai există evrei în Germania?"

Reacţiile la expoziţie au fost mixte. Dacă unora li s-a părut intrigant, Stephan Kramer, o figură proeminentă în comunitatea evreiască din Berlin, a declarat pentru AP: „De ce nu le dau o banană și un pahar cu apă și nu dau drumul la căldură, ca să se simtă cu adevărat confortabil în cutie?". Și alţii au considerat că expoziţia este „degradantă" și nu va ajuta relaţiile dintre germani și evrei.