De la sărăcie la bogăţie și înapoi la sărăcie

4221

Povestea lui Vivian Nicholson, care a murit pe 11 aprilie 2015, la 79 de ani, a făcut înconjurul lumii de două ori, o dată când a câștigat o avere și a doua oară când a pierdut toată averea. Tragismul acestei experienţe a transformat-o într-o poveste moralizatoare.

Era anul 1961 când soţii Nicholson au câștigat un pariu sportiv de 150.000 de lire sterline, echivalentul de astăzi a 4,5 milioane de dolari. Pe vremea aceea, Vivian avea 25 de ani, era deja mamă a patru copii, și lucra într-o fabrică de lemn dulce. Soţul ei era miner. Împreună câștigau 9 lire sterline, puţin mai mult de 250 de dolari, astăzi. Banii cu care au pariat erau bani împrumutaţi, iar când Vivian s-a dus la Londra să ridice premiul purta dresuri împrumutate și pe talpa pantofilor purta carton.

„Crescută în penurie, introdusă în câmpul muncii la 12 ani, devenită mireasă înainte de a ieși din adolescenţă, doamna Nicholson va fi întotdeauna identificată cu imperativul care i-a ieșit de pe buze pe 27 septembrie 1961, ziua când a ajuns la Londra. Atunci când un reporter a întrebat-o ce are de gând să facă cu banii, a strigat într-un chiot: Să-i cheltui, să-i cheltui, să-i cheltui!”, scrie NY Times.

Vivian s-a născut într-o familie în care tatăl era miner și era alcoolic. La 12 ani, a băgat-o în mină să culeagă de pe jos bucăţile care rămâneau în urma mineritului și să le vândă. La 16 ani s-a căsătorit cu primul soţ, cu care a avut un fiu. A divorţat de acesta pentru a se căsători cu Keith Nicholson, cu care a avut doi băieţi și o fiică.

După câștig, soţii Nicholson s-au mutat într-o comunitate bogată, au cumpărat blănuri, bijuterii, ceasuri de aur și parfumuri scumpe, un ponei, bilete pentru tot felul de călătorii în străinătate și au plătit educaţia copiilor în internate. Deși Vivian nu știa să conducă și-a cumpărat o flotă de mașini și haine să se potrivească fiecăruia. Chiar și părul îl vopsea în culoarea mașinii preferate.

În 1965, Keith a murit la 27 de ani într-un accident de mașină, la volanul uneia dintre mașinile nou achiziţionate. Nu a lăsat niciun testament și Vivian s-a luptat 4 ani de zile în tribunale să primească ceva din averea acumulată. În final a primit 34.000 de lire sterline pe care i-a terminat repede în proiecte de caritate pentru așa-ziși prieteni.

„Ai crede că banii sunt un panaceu. Ai crede că măcar te eliberezi din sărăcie. Dar nu îţi aduc cu adevărat fericirea, banii nu au putut opri moartea tatălui meu, nu i-au putut opri pe colectorii de taxe, nu i-au putut opri pe falșii prieteni care încercau să profite de mama”, povestește Howard Nicholson despre mama sa.

Se pare că Vivian avea de fapt foarte puţini prieteni adevăraţi, a avut probleme cu alcoolismul toată viaţa și a încercat să se sinucidă de mai multe ori. Din cauza singurătăţii și a plictiselii s-a mai căsătorit de încă trei ori: cu Brian Wright, care a murit într-un accident de mașină, cu Graham Ellison, de care a divorţat după câteva săptămâni și cu Gary Shaw, un bărbat violent care a murit în urma unei supradoze.

În continuare s-a angajat ca stripteuză, dar a fost repede dată afară din cauza comportamentului, iar în 1970 s-a întors în localitatea de unde plecase după câștig, falită. Următorii 10 ani i-a petrecut ca vânzătoare într-un magazin de parfumuri. Ultimii ani din viaţă i-a petrecut într-o casă de bătrâni, unde a dezvoltat demenţă.

În final, nu a regretat faptul că a cheltuit banii până la faliment, ci că a pierdut ceva mult mai puţin tangibil, de care se bucurase înainte. „Faptul că am câștigat nu a fost noroc. Înainte de asta, eu și Keith aveam 5 ţigări care ne ajungeau o săptămână. Doar simplul fapt că le împărţeam, că ne ţineam de mâini și ne iubeam unul pe altul… Atunci a fost momentul în care am avut tot”, a declarat Vivian în 1999.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.