Va deveni omenirea vegetariană în 40 de ani?

14

Criza alimentelor ar putea genera o mutaţie radicală în dieta oamenilor, la nivel global. Termenul limită? Următorii 40 de ani, scrie The Guardian.

La momentul actual, circa 20% din necesarul de proteine al unui om provine din carnea animală pe care o consumă. Însă producţia de carne nu va mai putea face faţă acestei cereri, în condiţiile în care, până în 2050, populaţia lumii va crește cu circa 2 miliarde de locuitori. Oamenii vor fi nevoiţi să reducă la 5% cantitatea de carne pe care o consumă, spun analiștii.

Implicaţiile acestor schimbări se vor face resimţite în mai multe sectoare industriale. „Producţia de alimente va trebui să crească cu 70% până la jumătatea secolului. Aceasta va pune presiune suplimentară asupra utilizării resurselor de apă, care vor fi din ce în ce mai necesare pentru a satisface cererea globală de energie, estimată să crească cu 60% în următorii 30 de ani", se menţionează într-un raport independent, emis de Stockholm International Water Institute (SIWI).

În plus, spun experţii SIWI, e nevoie să nu mai risipim hrana, să creștem productivitatea industriei alimentare și să folosim ecologic apa. În caz contrar, „nu vor fi suficiente resurse de apă pentru irigarea culturilor actuale, astfel încât să fie hrănită populaţia de 9 miliarde de oameni estimată pentru 2050", se arată în raportul SIWI.