Dietele bazate pe plante şi bolile cronice

111

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 63% dintre decesele înregistrate în 2008 au fost cauzate de boli cronice, precum bolile cardiovasculare, cancere, diabet de tip II şi obezitate, pentru fiecare dintre acestea dieta jucând un rol decisiv.

Totuşi, cercetările ulterioare au descoperit că în societăţile în care alimentaţia este bazată pe plante aceste boli au o incidenţă mult mai mică. Un articol recent din revista Food Technology explică eficienţa dietelor bazate pe plante şi subliniază importanţa prevenţiei bolilor cronice.

William W. Li, medic şi autorul articolului, afirmă că toţi consumatorii ar trebui să considere dietele asemenea unor medicamente, necesare pentru a avea o viaţă sănătoasă şi ferită de boli.

Articolul arată că elementele bio-active din plante joacă un rol în controlarea factorilor genetici şi biologici care conduc la apariţia bolilor cronice. De exemplu, antioxidanţii din plante contracarează radicalii liberi ce pot cauza inflamaţii şi pot afecta celulele corpului.

„Prevenţia este întotdeauna mai bună decât tratamentul medicamentos", a declarat Li, pentru site-ul Institutului de Ştiinţă şi Tehnologie a Alimentelor. Între alimentele care previn cancerul şi pot vinde bolile cronice, Li enumeră anghinarea, scorţişoara, usturoiul, lintea, măslinele, dovleacul, rozmarinul şi cimbrul.