Ce face un zâmbet să fie frumos?

1131

Frumuseţea este relativă cultural, e un fapt știut. Însă uneori diferenţele majore dintre culturi pot provoca la o lărgire surprinzătoare a perspectivei cu privire la frumuseţe. Moda „dinţilor strâmbi", foarte populari acum în Japonia, este un exemplu de astfel de diferenţă.

Frumuseţea este relativă cultural, e un fapt știut. Însă uneori diferenţele majore dintre culturi pot provoca la o lărgire surprinzătoare a perspectivei cu privire la frumuseţe. Moda „dinţilor strâmbi”, foarte populari acum în Japonia, este un exemplu de astfel de diferenţă.

Primăvara trecută, prima „formaţie de fete cu colţișori” debuta pe o scenă din Japonia. Denumirea nu este nicidecum una ironică, fetele promovându-se prin acest aspect unic al lor: au canini ascuţiţi și ușor ieșiţi în afară, iar numele albumului lor de debut este „Te superi dacă te mușc?”.

Grupul de fete se numește TYB48 și a fost format în Tokyo de un… dentist, Taro Masuoka. Acesta deţine un cabinet numit „Pure Cure”, unde există medici specializaţi într-o operaţie cosmetică intitulată tsuke-yaeba, prin care oamenii pot să obţină acel look al dinţilor strâmbi. Și se pare că afacerea merge bine, fiindcă tot mai multe adolescente merg la stomatologi și cer să își aplice o faţetă ceramică pe dinţii canini, pentru a crea iluzia că sunt împinși în afară.

Potrivit Japan Today, „femei nipone de toate vârstele se înghesuie în cabinetele stomatologie pentru a obţine temporar, sau permanent astfel de canini.”

Masuoka a explicat că procedura le sporește fetelor „drăgălășenia”, iar Emile Zaslow, profesor la Pace University a explicat pentru New York Times că adolescentele care au dinţii în mod natural „yaeba” au acest aspect ca urmare a unei întârzieri a dinţilor de lapte, sau fiindcă au gura prea mic. „E vorba de o subliniere a tinereţii și sexualizarea tinerelor fete.” Alţi observatori ai trendului contrazic această explicaţie spunând că nu e vorba de un accent pus pe tinereţe, fiindcă dinţii înghesuiţi devin mai proeminenţi mai târziu în procesul de creștere și că nu se „dizolvă” odată cu intrarea în vârsta adultă. Avril Lavigne, Jewel, JoeDiMaggio și Kirsten Dunst sunt doar câteva exemple de persoane publice adulte, cu un astfel de zâmbet.