Chimicalele din cosmetice pot cauza menopauza precoce

212

Folosirea zilnică a produselor cosmetice poate duce la instalarea menopauzei cu 2, 3 ani până la 15 ani mai devreme decât în mod obișnuit, avertizează oamenii de știinţă de la Unversitatea Washinton, din Statele Unite.

Mai multe studii anterioare au avertizat asupra expunerii la ftalaţi, un grup de chimicale care se găsesc în orice fel de plastic, cosmetice, produse de îngrijire a casei și ambalaje de produse alimentare. Cele mai recente studii au arătat că aceste chimicale pot crește riscul de cancer, diabet și obezitate și există dovezi că ar feminiza creierul băieţilor la vârste mici.

Dr. Natalia Grindler, de la Universitatea Washington, împreună cu colegii ei, au analizat nivelul de ftalaţi din mostrele de urină, prelevate de la 5.700 de femei.

Rezultatele au arătat că majoritatea femeilor care foloseau cosmetice prezentau un risc crescut să intre la menopauză în jurul vârstei de 49 de ani, în condiţiile în care vârsta medie de intrare la menopauză este de 51 de ani. S-a constatat şi o serie de femei care pot intra la menopauză cu 15 ani mai devreme decât în mod normal, notează Daily Mail.

„Menopauza precoce are un impact puternic asupra sănătăţii. Suntem convinși că aceste chimicale pot afecta funcţia ovariană și reproducerea umană," a declarat dr. Grindler.

Instalarea menopauzei mai devreme este asociată cu un risc crescut de atac vascular cerebral, infarct, hemorogii cerebrale şi afecţiuni la nivelul oaselor, precum osteoporoza sau artrita.