Compania farmaceutică Roche, supusă unor acuzaţii grave

36

Regulatorul de top al Europei în ceea ce priveşte piaţa farmaceutică ia măsuri împotriva gigantului Roche pentru că această companie nu ar fi raportat corect efectele negative pentru 19 dintre medicamentele sale.

Este pentru prima dată când Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a început aşa numita procedură de infringement împotriva unei companii farmaceutice, la cererea Comisiei Europene. Investigaţia va dura 18 luni, după care Comisia Europeană va decide dacă compania ar trebui penalizată. Dacă acuzaţiile se vor dovedi adevărate, Roche riscă o amendă de până la 5 procente din veniturile obţinute din vânzările de anul trecut în ţările UE.

Autorităţile au alertat conducerea UE încă din luna mai, după ce s-au observat lipsuri grosolane în raportările companiei despre efectele secundare a unor medicamente. Pe lista neagră au intrat medicamente folosite în tratamentul cancerului, precum Avastin, Herceptin, Tarceva şi Xeloda, dar şi medicamentul anti-gripal Tamiflu.

Regulatorii au spus că aproape 80.000 de raporturi făcute de consumatori în Statele Unite nu au fost analizate bine, iar 15.000 dintre acestea sunt decese, deşi nu se ştie dacă ele au fost cauzate de către medicamentele Roche.

„Ar putea fi orice, de la o alergie, la ceva mult mai serios, inclusiv moarte. Există o problemă în sistem," a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei, conform AP.