Mitropolitul Moscovei: femeile au voie să se machieze

961

Un răspuns oficial din partea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse vine să lămurească o problemă controversată în rândul credincioșilor creștini: ce fel de eforturi de imagine pot face femeile din biserică.

Prezent la emisiunea „Biserica și lumea" transmisă de o televiziune rusă, Mitropolitul Hilarion de Volokilamsk a fost întrebat cu privire la viziunea Bisericii Ortodoxe asupra vestimentaţiei și a machiajului femeilor creștine. Înaltul prelat a declarat că femeile ar trebui să își adapteze imaginea timpurilor pe care le trăim, păstrând însă limitele decenţei, informează agenţia Interfax.

„Biserica nu a spus niciodată femeii să poarte rochii lungi şi gri sau să îşi acopere capul cu văl," a menţionat mitropolitul. „Există un anumit cod al îmbrăcămintei în biserică," a dorit să precizeze prelatul, „dar acesta există pentru a nu îi distrage pe bărbaţi de la rugăciune." În toate celelalte circumstanţe „o femeie poate să se îmbrace cum vrea," a rezumat clericul, fără să uite să sublinieze că deși „poate să fie frumoasă şi atrăgătoare", femeia trebuie să fie și decentă.

În sprijinul afirmaţiilor sale, Mitropolitul ortodox a declarat că, în tradiţia creștină, nu există vreo interdicţie în privinţa machiajului. Cu toate acestea, catholica.ro citează afirmaţia unui preot ortodox grec, Filothei Zervakos, care într-o carte pe care o semnează susţine o cu totul altă perspectivă.

„Te povăţuiesc ca de aici încolo să încetezi a-ţi mai vopsi buzele, unghiile şi faţa şi să rămâi cum te-a zidit Dumnezeu," scria pr. Zervakos. „Atunci când te vopseşti cu culori roşii, îl huleşti pe Dumnezeu. E ca şi cum ai spune: ‘Dumnezeu n-a ştiut sau n-a putut să mă facă cu buze sau unghii roşii; şi ceea ce n-a putut să facă Dumnezeu, o voi face eu, ca să par mai frumoasă să mă admire şi preţuiască bărbaţii şi femeile fără minte şi să-mi spună că sunt femeie fermecătoare, modernă, nu înapoiată'."

Făcând apel la Biblie și la tradiţia bisericească, Mitropolitul Volokolamsk spune însă că Sfinţii Părinţi, începând cu Sfântul Pavel, au spus mereu că femeile în special şi toţi oamenii în general „trebuie să se împodobească în primul rând interior, spiritual". Prelatul s-a referit direct la machiaj spunând că „folosirea moderată a cosmeticelor nu dăunează femeii. Biserica nu a spus niciodată că o femeie nu trebuie să fie modernă şi frumoasă."

Dincolo de a rămâne la nivelul de interpretarea dogmatică, chestiunea aspectului fizic al femeii creștine este tratată și practic de Biserica Ortodoxă Rusă. Primăvara trecută, Biserica a organizat un concurs de frumuseţe intitulat „Frumuseţea Ortodoxă", o competiţie în care fetele au defilat îmbrăcate în rochii modeste și au avut prilejul să studieze despre vieţile sfinţilor.

„Vrem să arătăm că frumuseţea femeii nu constă doar în aspectul ei fizic. Nu există fete 90-60-90 în acest concurs. Pasarela este deschisă atât pentru fete mignone, cât și pentru cele mai dezvoltate," a explicat pentru Interfax Mariina Dymova, unul dintre organizatorii concursului.

Modestia femeii creștine este o temă îmbrăţișată de comunităţile religioase conservatoare. Așa se explică existenţa pe Internet a numeroase magazine virtuale care pun în vânzare haine purtând eticheta „modestiei". Fie că e vorba de magazine catolice, mormone, islamice sau chiar magazine cu un public ţintă interreligios, toate acestea au în comun respectarea modestiei în linia vestimentară.