Muzica schimbă gustul alimentelor

713

Muzica este ingredientul secret care face mâncarea mai gustoasă, au observat experţii de la Universitatea din Arkansas, scrie Discovery News.

Cercetătorii au folosit pentru experiment două alimente diferite: ciocolata, produs asociat cu emoţiile, și ardeiul gras, care nu are nicio legătură cu emoţiile. Apoi au rugat 99 de voluntari să le consume în timp ce ascultau, pe rând, patru genuri de muzică: jazz, muzică clasică, rock și hip-hop. La final, participanţii au evaluat gustul fiecărui aliment.

Rezultatele au arătat că ciocolata a avut gustul cel mai bun atunci când a fost consumată pe un fundal de muzică jazz. În cazul ardeiului gras nu au fost observate astfel de efecte. De asemenea, nu au fost observate efecte privind transformarea gustului alimentelor atunci când acestea au fost consumate pe ritmuri de rock sau muzică clasică, scrie Daily Mail.

„Acest studiu a arătat că genul de muzică de fundal poate modula plăcerea aromei și caracterul acceptabil general al ciocolatei”, precizează cautorul studiului, Han-Seok Seo, citat de Discovery News.

Thomas Hummel de la Technische Universität in Dresden este de părere că influenţa muzicii este prezentă și în cazul altor alimente, nu numai al ciocolatei. „Poate fi important în toate situaţiile în care consumul de alimente contează”, precizează expertul, oferind ca exemplu în acest sens cazul persoanelor cu anorexie.

Cercetarea deschide porţile către analiza modului în care muzica ne influenţează felul în care percepem mâncarea, o arie despre care în prezent se cunosc prea puţine lucruri, sugerează Seo. „Multe dintre studiile care au investigat influenţa muzicii de fundal s-au concentrat asupra comportamentelor de consum”, adaugă expertul. Sunt însă necesare studii ulterioare care să includă o varietate mai largă de alimente și genuri muzicale.

Anterior, un alt grup de experţi au analizat influenţa sunetelor asupra felului în care percepem cele patru gusturi de bază, scrie Scientific American. Experţii le-au oferit participanţilor patru caramele cu gust identic. Două au fost consumate în timp ce ascultau sunetele joase emise de instrumente de alamă, iar celelalte două pe un fundal de sunete înalte, cântate la pian. Rezultatele au arătat că gustul caramelelor a variat în funcţie de înălţimea sunetului ascultat. Astfel, caramelele au fost mai dulci atunci când au fost consumate pe fundalul muzical cântat la pian. Pe de altă parte, aceste produse au fost mai amărui când au fost mâncate în timp ce voluntarii ascultau muzica instrumentelor de alamă.

Foto: stockvault.net