David Cameron îndeamnă creștinii să evanghelizeze

194

În cadrul recepţiei anuale premergătoare Paștelui, prim-ministrul britanic a vorbit despre nevoia unei evenghelizări active la nivel mondial și despre rolul Marii Britanii în a diminua persecuţiile religioase.

În cadrul discursului, Cameron a spus că perioada Paștelui nu este una în care doar creștinii să reflecteze, ci o ocazie pentru întreaga ţară de a aprecia ceea ce aduce creștinismul Marii Britanii. A admis însă că bisericile, la fel ca și statul, sunt împiedicate de birocraţie și devin uneori irelevante pentru nevoile oamenilor.

În acest sens, a spus că evanghelizarea ar trebui să fie o preocupare principală a creștinilor: „Cu cât aducem mai multă credinţă, cu atât schimbăm vieţile oamenilor și îmbunătăţim starea spirituală, fizică și morală a ţării. Trebuie să exprimăm clar și fără rușine acest scop al nostru.”

David Cameron și-a mai exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia creștinilor persecutaţi. Potrivit unui nou raport realizat de Pew Research Center, creștinismul este cea mai persecutată religie la nivel mondial, cu opresiuni raportate în 110 ţări. Premierul a declarat, de asemenea, că Marea Britanie poate deveni lider în lupta împotriva persecuţiilor religioase.

Dincolo de importanţa în cadrul statului și la nivel global, Cameron a mărturisit că și în viaţa lui creștinismul are o mare relevanţă. Credinţa în Dumnezeu influenţează atât deciziile lui, cât și educaţia copiilor săi, care sunt înscriși la școli creștine.

Declaraţiile prim-ministrului au fost primite cu reticenţă de unii observatori, în principal din cauza altor declaraţii ale liderului. În 2011 declarase că, pentru el, credinţa în Dumnezeu este ca semnalul Magic FM în Chilterns (un oraș mai îndepărtat de Londra — n.r): vine și pleacă. Iar înainte de mandatul de premier afirmase că nu cere călăuzire de la Dumnezeu înainte de fiecare decizie, notează The Telegraph. Cameron a mărturisit însă că o schimbare de percepţie cu privire la creștinism s-a produs în viaţa lui după moartea fiului său, Ivan.

Alţi creștini s-au legat de înţelegerea greșită pe care Cameron o are cu privire la creștinism. El a spus că esenţa acestuia este iubirea aproapelui, fără să facă vreo referire la jertfa lui Iisus Christos sau la Dumnezeu. În ansamblu însă, majoritatea oamenilor au apreciat curajul lui Cameron de a-și exprima credinţa. Lucru întâlnit mai rar sau nu așa vocal în ultima vreme la liderii politici.