Mai puţin somn şi mai mult internet duc la depresie

676

Obiceiurile aparent inofensive din anii tumultoşi ai adolescenţei pot avea consecinţe serioase asupra sănătăţii mentale. În timp ce insomniile şi petrecerea unui timp prea îndelungat pe internet duc la depresie, reciproca este la fel de adevărată, avertizează cercetătorii.

Adolescenţii care nu dorm suficient prezintă un risc de patru ori mai mare ca să fie deprimaţi decât adolescenţii care dorm suficient, arată un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Centrul pentru Ştiinţa Sănătăţii, de la Universitatea Texas şi publicată în revista Sleep. Din cei 4.000 de adolescenţi care au participat la studiu, 70% dintre ei dormeau mai puţin decât este necesar pentru vârsta lor – între nouă şi zece ore pe noapte.

Într-un al doilea studiu, o echipă de cercetători de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, a demonstrat că insomniile şi utilizarea în exces a diferitelor tipuri de media sunt asociate cu probleme mentale la adolescenţi. Studiul a analizat sănătatea mentală a 12.000 de adolescenţi europeni şi a descoperit că cei doi factori determină depresie şi tentative de suicid.

Reciproca este de asemenea valabilă, adolescenţii deprimaţi fiind tentaţi să stea pe internet chiar şi noaptea, din cauza insomniilor.