Sportul ne face longevivi, indiferent de greutatea corporală

276

Un studiu recent, ce a inclus o jumătate de milion de participanţi cu vârste peste 40 de ani, a demonstrat că un program regulat de exerciţii fizice prelungeşte viaţa, chiar şi în cazul persoanelor cu obezitate de gradul I sau II.

În plus, un indice al greutăţii corporale scăzut are un impact mai mic asupra longevităţii decât o activitate fizică de intensitate moderată timp de 15 minute în fiecare zi. Astfel, participanţii obezi care au făcut sport au trăit, în medie, cu 3,1 ani mai mult decât participanţii cu greutate normală, dar care nu obişnuiau să facă sport.

În medie, activitatea fizică moderată (ca de exemplu o plimbare în pas vioi) prelungeşte viaţa cu 1,8 ani în comparaţie cu o viaţă sedentară. În schimb, un indice al masei corporale ridicat (ce echivalează cu obezitate de tipul II), asociat cu lipsa activităţii fizice scurtează viaţa cu 7,2 ani. Cercetătorii au avertizat însă că aceasta nu trebuie să îi facă pe cei obezi să renunţe la a ajunge la indice al masei corporale normal.

Studiul urmează după descoperirile altor raportări de anul acesta, care arătau că statul pe scaun este nesănătos şi că reducerea statului pe scaun la doar trei ore pe zi creşte longevitatea în medie cu 2 ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 150 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână. Dublarea duratei activităţii fizice prelungeşte viaţa cu 3,4 ani.