Strategie anti-obezitate: plantarea de pomi fructiferi și legume în spaţiul urban

31

Autorităţile oraşului Seattle (SUA) au hotărât să planteze pomi fructiferi şi legume în orice loc disponibil din oraş, pentru ca acestea să fie la îndemâna oricui, în drum spre locul de muncă sau spre casă, lucru care ar combate pe de-o parte costurile ridicate ale fructelor şi legumelor şi pe de alta, obezitatea.

Aceasta este o iniţiativă concepută de autorităţile din Seattle, cu intenţia de a oferi o alternativă la preţurile atât de mari ale produselor proaspete, dar şi de a încerca să lupte împotriva declinului sănătăţii populaţiei, din cauza unui regim alimentar necorespunzător. Incidenţa obezităţii şi a diabetului de tip 2 a crescut peste măsură în Europa, SUA şi Asia, pe măsură ce a crescut şi consumul de fast-food. În SUA, o persoană din trei este obeză şi doar 25% dintre americani au o dietă care conţine frcute şi legume, notează edition.cnn.com.

Pentru a contribui la reducerea acestor afecţiuni, CDC (Centers for Disease Control and Prevention – SUA) recomandă mai mult exerciţiu fizic şi un mai mare consum de fructe şi legume. Aşadar, dacă orice persoană ar avea acces rapid şi simplu la aceste produse, sănătatea acesteia s-ar îmbunătăţi. Acesta este motivul pentru care Seattle vrea să devină un oraş-grădină.

Autorităţile oraşului vor planta pe o suprafaţă de 7 acrii, pomi fructiferi, legume, nuci, aluni şi plante aromatice. Seattle are deja şi alte zone în care s-au plantat tot felul de pomi fructiferi şi legume. Această idee a prins rădăcini în întreaga ţară, dar şi în Canada.