Rezultatele unor teste publicate în revista Biological Psychiatry arată că stresul cronic alterează circuitele neuronale din creier, crescând riscul de depresie și anxietate. Unele dintre aceste modificări sunt mediate de un ansamblu de celulele imune din creier, numit microglie.

Aceasta protejează creierul de leziuni cerebrale traumatice și poate ajuta la atenuarea bolilor neurologice cronice, prin remodelarea și sincronizrea circuitelor neuronale. În cadrul studiului actual, cercetătorii conduși de doctorul Ronald Duman, de la Universitatea Yale, au investigat ce se întâmplă cu microglia creierului în condiţii de stres cronic.

În acest sens au realizat experimente pe șoareci, expunându-i la condiţii de stres timp de câteva săptămâni. Experimentul a arătat că, în condiţii de stres, neuronii din cortexul prefrontal – o regiune implicată în funcţii complexe, precum deciziile și comportamentul social – emit un semnal care declanșează microglia, pentru a începe remodelarea circuitelor neuronale. Ca urmare a acestor schimbări funcţionale, neuronii din cortexul prefrontal pierd o porţiune din legăturile lor sinaptice. Acest lucru este important deoarece conectivitatea limitată în cortexul prefrontal este strâns legată de apariţia depresiei majore.

Depresia este diferită de fluctuaţiile obișnuite ale dispoziţiei și de răspunsurile emoţionale scurte la provocările din viaţa de zi cu zi. Mai ales atunci când este de lungă durată și cu o intensitate moderată sau severă, depresia poate deveni o problemă gravă de sănătate. Poate provoca o suferinţă majoră și o funcţionare slabă la locul de muncă, la școală și în familie. În cel mai rău caz, depresia poate duce la sinucidere. Aproape 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an, suicidul fiind a doua cauză de deces la cei cu vârste între 15 și 29 de ani.

Deși se cunosc tratamente eficiente pentru depresie, mai puţin de jumătate dintre cei afectaţi (în multe ţări, mai puţin de 10%) primesc astfel de tratamente din cauza lipsei resurselor, a furnizorilor de servicii de sănătate instruiţi și din cauza stigmatizării sociale asociată cu tulburările psihice. O altă barieră în calea îngrijirii eficiente este evaluarea inexactă. Persoanele care sunt deprimate nu sunt adesea corect diagnosticate, iar altele care nu suferă de depresie sunt de multe ori diagnosticate greșit și li se prescriu antidepresive, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Potrivit OMS, depresia este o boală comună la nivel mondial, cu peste 300 de milioane de persoane afectate, iar aproximativ 1 trilion de dolari se pierd anual din cauza productivităţii scăzute cauzate de depresie și de tulburările de anxietate. În România, se estimează că peste 2 milioane de persoane suferă de depresie.