Creștere alarmantă a numărului de adolescenţi care folosesc ţigări electronice

592

Cel mai recent raport cu privire la utilizarea ţigărilor electronice de către adolescenţi, realizat de Universitatea din Michigan, arată că piaţa ţigărilor electronice este într-o continuă expansiune, iar utilizarea acestora de către adolescenţi cu vârste de 17-18 ani a crescut dramatic în ultimul an.

În studiul „Monitorizarea viitorului”, bazat pe chestionarea a 45.000 de elevi din Statele Unite, cercetătorii arată că 2017 a avut cea mai mare creștere anuală de consum de nicotină din ultimii 44 de ani. Printre elevii de clasa a VIII-a, consumul de nicotină a crescut de la 3,5% la 6,1%, iar rata de utilizare a ţigărilor electronice a crescut în rândul elevilor din clasa a X-a de la 8% la 16%. În dreptul elevilor din clasele IX-XII, creșterile sunt echivalentul a cel puţin 1,3 milioane de adolescenţi care vapează. Aceasta înseamnă că „politicile si procedurile aplicate pentru a preveni vapatul în rândul tinerilor nu au funcţionat”, este de părere Richard Miech, autorul principal al studiului.

Un alt studiu, publicat în JAMA Pediatrics, a arătat de asemenea că peste 20 de milioane de elevi de gimnaziu și de liceu din Statele Unite au utilizat ţigări electronice cu tutun, marijuana sau alte produse derivate. Astfel, aproape 40% dintre elevii de clasa a XII-a, peste 20% din elevii de clasa a X-a și aproximativ 10% dintre elevii de clasa a VIII-a au folosit ţigări electronice cu tutun sau cu marijuana în anul 2017.

În ceea ce privește consumul de alcool, marijuana, cocaină sau alte substanţe populare, studiul „Monitorizarea viitorului” nu a înregistrat vreo schimbare semnificativă. Totuși, consumul în exces de băuturi alcoolice în rândul elevilor de clasa a XII-a a înregistrat o scădere semnificativă în 2017.

Oamenii de știinţă nu pot spune cu exactitate ce anume se află în spatele trendului ascendent al utilizării ţigărilor electronice. Unii experţi dau vina pe atractivitatea acestor dispozitive, care pot fi folosite în mod discret, dar și pe accesul la o gamă variată de arome. Administraţia americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a declarat în septembrie că există o „epidemie” în ceea ce privește utilizarea ţigărilor electronice aromate printre adolescenţi.

În luna noiembrie, producătorul de ţigări electronice JUUL Labs a fost de acord să oprească temporar vânzările anumitor arome în Statele Unite, cu scopul de a reduce consumul printre adolescenţi. Compania și-a închis de asemenea conturile de pe Instagram și Facebook.

O altă cauză, spun experţii, ar fi faptul că tot mai mulţi adolescenţi își petrec timpul singuri, acasă, conectaţi la tehnologia mobilă. În timp ce consumul de alcool, fumatul clasic și experimentarea diverselor substanţe se fac de cele mai multe ori în grup, vapatul tinde să fie o activitate mai degrabă solitară, spun experţii.

Faptul că tot mai mulţi tineri folosesc ţigările electronice a generat îngrijorări și în alte ţări, inclusiv în Marea Britanie. Experţii britanici cred că de la vapat la consumul de ţigări tradiţionale nu este decât un pas și avertizează cu privire la consecinţele pe termen lung asupra sănătăţii. Cei care vapează prezintă un risc crescut de apariţie a cancerului, la fel ca fumătorii de ţigări tradiţionale.

„Vaporii produși de e-ţigări nu sunt vapori de apă, inofensivi. De fapt, aceștia conţin aceleași substante chimice toxice găsite și în fumul de la ţigările tradiţionale”, a explicat Mark Rubinstein, profesor de pediatrie la Universitatea din California. Expunerea cronică la nicotina din ţigările electronice poate duce la rezistenţa la insulină și la diabetul zaharat de tip 2. Nicotina inhalată mărește frecvenţa cardiacă și tensiunea arterială și poate duce la modificări ale creierului care cresc riscul de dependenţă de alte substanţe, în special la tineri.

Niciun articol afișat