Studiu: colesterolul „bun” nu e atât de bun pe cât se credea

463

Cercetările anterioare asociau colesterolul bun cu risc scăzut de boli cardiovasculare, însă un studiu recent publicat de cercetătorii de la Harvard Medical School în The Lancet arată că un nivel ridicat de colesterol bun nu reduce riscul de infarct miocardic.

Cercetările anterioare asociau colesterolul bun cu risc scăzut de boli cardiovasculare, însă un studiu recent publicat de cercetătorii de la Harvard Medical School în The Lancet arată că un nivel ridicat de colesterol bun nu reduce riscul de infarct miocardic.

Studii anterioare au demonstrat o legătură directă între o concentraţie mare de lipoproteine cu densitate înaltă (HDL), sau grăsimile bune, şi un risc scăzut de infarct miocardic, dar mecanismul a rămas incert.

Acum, cercetătorii de la Harvard, studiind pe 50.000 de subiecţi predispoziţia pentru dezvoltarea bolilor de inimă în funcţie de nivelul colesterolului, sugerează că HDL favorizează apariţia bolilor cardiovasculare ca şi grăsimile rele (lipoproteine cu densitate scăzută-LDL).

Aceste rezultate ar sugera că este mai bine ca pacienţii să se concentreze în continuare pe scăderea LDL, pentru a face faţă bolilor cardiovasculare.

„Dacă încercăm să creştem nivelul de HDL din organism, nu scăpăm de pericolul unui atac de cord”, a declarat dr. Sekar Kathiresan, care a condus studiul, citează Daily Mail.

Însă, cauzele atacurile cardiovasculare sunt multiple şi nu au legătură doar cu colesterolul. „Cunoscând mai bine influenţa factorului genetic asupra riscului de îmbolnăvire, putem crea medicamente, dar nu putem elimina celelalte cauze ale afecţiunilor, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, glicemia mărită, obezitatea sau tabagismul”, a explicat unul dintre specialişti.