Torino ar putea deveni primul oraș european vegetarian

476

Cum ar fi să votăm un primar care are ca obiectiv promovarea vegetarianismului? Cetăţenii din Torino sunt provocaţi acum să calce pe urmele proaspătului edil, care își îndeamnă alegătorii să facă din alimentaţia sănătoasă o prioritate a vieţii lor.

Regiunea italiană Piemonte este renumită pentru bucătăria sa sofisticată. Învecinată cu Franţa și Elveţia, zona este, așa cum spunea un bucătar, „făcută din mâncare”. Este o regiune care promovează agricultura și metodele de gătit tradiţionale, ca alternativă la lanţurile de fast-food. Carnea este partea esenţială a acestei tradiţii culinare, cârnaţii, tocanele cu carne sau fripturile fiind la mare căutare.

În prezent situaţia este pe cale să se schimbe, cel puţin într-o parte a regiunii, acolo unde cetăţenii se gândesc să ia în serios provocarea unui primar. Chiara Appendino, noul primar din Torino, capitala regiunii Piemonte, a lansat un manifest prin care promite să facă din promovarea dietei vegetariene și vegane o „prioritate”.

Appendino, aleasă primar cu 55% din voturi, a declarat că dietele vegetariene vor fi încurajate „pentru a proteja mediul, sănătatea și animalele”. Documentul de 62 de pagini nu a stabilit exact maniera în care populaţia orașului ar fi încurajată să consume mai puţină carne, dar, potrivit The Guardian, „este de așteptat să fie introduse proiecte educaţionale în școli prin care să li se predea elevilor despre sănătatea animalelor și despre nutriţie”.

Deși ideile lui Appendino au fost ridiculizate de unii jurnaliști sau pe reţelele de socializare, tendinţele recente sugerează că tot mai mulţi cetăţeni, în special generaţia tânără, au trecut la un stil de viaţă vegetarian. De exemplu, un studiu din 2014 a constatat că numărul de vegetarieni din Marea Britanie a crescut la un nivel record de 12% din populaţie (20% în rândul categoriei de vârstă 16-24 ani). Chiar și în Torino, numărul de restaurante vegetariene a urcat deja la 30. Această schimbare ar putea fi atribuită parţial avertismentelor recente cu privire la consumul excesiv de carne. La sfârșitul anului trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că, alături de fumat, carnea procesată este o cauză care generează cancer.

Trebuie remarcat faptul că printre motivele invocate de către primarul din Torino în susţinerea proiectului său este „protecţia mediului înconjurător”. Impactul consumului de carne asupra mediului este considerabil. Organizaţiile preocupate de mediu, de exemplu, estimează că rumegătoarele domestice (cum ar fi oile și vacile) eliberează anual 100 de milioane de tone de metan în atmosferă. Din acest punct de vedere, „cele mai consistente eforturi pentru reducerea emisiilor de carbon nu ar trebui să fie în renunţarea la mașini, ci în consumarea a cât mai puţină carne roșie”, a declarat profesorul Tim Benton de la Universitatea din Leeds, într-un studiu publicat în Academia Naţională de Știinţe. Între timp, un alt studiu sugerează că o schimbare în alimentaţie prin adoptarea unei diete bazate preponderent pe plante ar putea reduce emisiile de noxe cu 29%-70%.