Un laborator britanic „cultivă” organe umane

105

Alexander Seifalian pare, la prima vedere, un simplu chimist. Însă cine îl cunoaște știe că munca lui nu se încadrează deloc în tiparul muncii într-un laborator obișnuit. Aceasta fiindcă Seifalian face ce nu a mai făcut niciun chimist până acum: crește organe umane.

Seifalian conduce Departamentul de Nanotehnologie şi Medicină Regenerativă din cadrul University College London, iar presa a numit activitatea lui drept „revoluţionară”. Unii s-au grăbit chiar să prevadă că, datorită muncii lui, nu va mai fi necesar ca oamenii să doneze organe pentru a-i salva pe alţii, ci pacienţii își vor „cultiva” propriile celule, pentru a dezvolta un organ nou-nouţ, cu toate caracteristicile genetice ale receptorului. Aceasta ar elimina riscul ca organul transplantat să fie respins de organismul receptorului.

Echipa lui Seifalian a creat un material tip polimer foarte-foarte fin, din miliarde de molecule puţin mai mari decât un nanometru (a miliarda parte dintr-un metru). „Înăuntrul acestui nanomaterial se află mii de găurele. Aici este locul unde creşte ţesutul, devenind practic una cu nanomaterialul. De aceea, de exemplu, dacă un pacient are nevoie de un nas nou sau de o ureche, rezultatul final va arăta şi se va simţi întocmai ca organul respectiv”, a explicat profesorul.

„Acum creştem un nas pentru un pacient, pe care urmează să-l folosim luna viitoare. Este o premieră mondială, nimeni nu a mai crescut un nas în laborator până acum”, a declarat Seifalian, citat de Daily Mail. Atunci când nasul va fi transferat în corpul pacientului, acesta nu va fi pus direct pe faţa acestuia, ci va fi introdus într-un balon care va fi implantat sub piele, în braţul pacientului. După patru săptămâni, timp în care pielea şi vasele sanguine se vor dezvolta, nasul va fi monitorizat, iar apoi va fi transplantat pe faţă. „Cu timpul, nasul devine un nas adevărat, iar pacientul îl va simţi exact ca pe un nas autentic”, a explicat cercetătorul.

Niciun articol afișat