Un transplant neobişnuit le dă femeilor şansa de a avea copii după 50 de ani

487

O tehnică încă experimentală care dădea şansa femeilor bolnave de cancer să aibă copii chiar după chimioterapie îndelungată poate da posibilitatea şi femeilor care au ajuns la menopauză să aibă copii, fără fertilizare in vitro.

Tehnica presupune prelevarea ţesutului ovarian la orice vârstă, păstrarea sa ani de zile şi apoi transplantarea lui. Potrivit medicilor prezenţi zilele acestea la o conferinţă în Istambul, 28 de copii s-au născut în urma acestei proceduri, majoritatea dintre ei fiind concepuţi natural, fără a se apela la fertilizare in vitro sau tratamente hormonale.

Până în prezent, procedura a fost folosită în cazul pacientelor bolnave de cancer. Din cauza faptului că tratamentul prin chimioterapie poate duce la infertilitate, femeile au acceptat să participe la programul experimental, ultima şansă de a avea un copil pe cale naturală. Transplantul s-a făcut doar după terminarea chimioterapiei şi în absenţa completă a celulelor canceroase.

Primul transplant de acest fel a fost realizat în 2003 şi a fost un succes, finalizându-se cu naşterea unui copil sănătos un an mai târziu.

În ceea ce priveşte avantajele, medicii menţionează scăderea riscului de osteopoză care este legat de menopauză. Totuşi, există şi dezavantaje. În afară de faptul că un număr însemnat de femei nu au rămas însărcinate după transplant, femeile trebuie să ţină cont şi de faptul că, după 50 de ani, este posibil să existe o incapacitate fiziologică de a duce o sarcină la termen. Totodată, estrogenul secretat de ovare pentru o perioadă mai lungă conduce la un risc crescut de cancer de sân şi ovarian.