Părinţii români îşi vaccinează tot mai rar copiii

8

Părinţii români îşi vaccinează tot mai rar copiii, în timp ce incidenţa bolilor care ar putea fi prevenite creşte, susţin pediatrii din România.

Cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării (22-27 aprilie), Societatea Română de Pediatrie (SRPED) a avertizat că numărul vaccinărilor infantile scade în mod îngrijorător, în timp ce rata îmbolnăvirilor creşte. În 2013, România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din UE, aceasta însemnând 9,8% la o mie de născuţi, aproape dublu faţă de media europeană, notează mediafax.ro.

Pediatrii recomandă vaccinarea copiilor împotriva atât a bolilor înfecţioase care se pot preveni, cât şi împotriva infecţiei cu rotavarius sau a varicelei, deoarece aceasta presupune ameliorarea calităţii vieţii copiilor. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, într-un singur an, 1,5 milioane de copii au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare.

Săptămână Europeană a Vaccinării are ca scop creşterea numărului de vaccinări pentru a reduce, în felul acesta, bolile prevenibile şi are ca slogan "Să protejăm împreună copilăria". De asemenea, SRPED dispune de o platformă online www.protejamcopilaria.ro, unde cei doritori pot găsi informaţii şi sfaturi din partea medicilor specialişti.