Părinţii români îşi vaccinează tot mai rar copiii

10

Părinţii români îşi vaccinează tot mai rar copiii, în timp ce incidenţa bolilor care ar putea fi prevenite creşte, susţin pediatrii din România.

Cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării (22-27 aprilie), Societatea Română de Pediatrie (SRPED) a avertizat că numărul vaccinărilor infantile scade în mod îngrijorător, în timp ce rata îmbolnăvirilor creşte. În 2013, România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din UE, aceasta însemnând 9,8% la o mie de născuţi, aproape dublu faţă de media europeană, notează mediafax.ro.

Pediatrii recomandă vaccinarea copiilor împotriva atât a bolilor înfecţioase care se pot preveni, cât şi împotriva infecţiei cu rotavarius sau a varicelei, deoarece aceasta presupune ameliorarea calităţii vieţii copiilor. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, într-un singur an, 1,5 milioane de copii au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare.

Săptămână Europeană a Vaccinării are ca scop creşterea numărului de vaccinări pentru a reduce, în felul acesta, bolile prevenibile şi are ca slogan "Să protejăm împreună copilăria". De asemenea, SRPED dispune de o platformă online www.protejamcopilaria.ro, unde cei doritori pot găsi informaţii şi sfaturi din partea medicilor specialişti.