Un megaproducător internaţional de tutun anunţă că renunţă la ţigările clasice

390

Gigantul producător de ţigări Philip Morris International (PMI) a anunţat că va înceta producţia ţigărilor clasice, îndemnând totodată fumătorii să le înlocuiască pe acestea cu opţiuni mai puţin dăunătoare sănătăţii.

Simultan cu acest anunţ, compania a făcut public site-ul smokefreefuture.co.uk, dedicat britanicilor care doresc să renunţe la ţigările clasice.

„Vrem ca, în timp, să renunţăm complet la producţia ţigărilor clasice şi ca fumătorii să folosească produse mai puţin riscante. Pentru că ne dorim ca fumătorii să opteze pentru variante mai puţin periculoase pentru ei. Avem deja drept exemplu Japonia, unde un procent foarte mare de fumători a renunţat la ţigările clasice în favoarea iQOS”, a informat Moira Gilchrist, vicepreşedintele de comunicare publică şi ştiinţifică al Philip Morris International.

Anul trecut, Philip Morris SUA a solicitat Administraţiei pentru Alimente și Medicamente (FDA) aprobarea pentru dispozitivul său iQOS, într-un efort de a se alătura industriei ţigărilor electronice, în creștere. FDA nu a luat încă nicio hotărâre privitoare la cererea PMI.

PMI a declarat că a cheltuit 2,5 miliarde de lire sterline pentru cercetarea ţigărilor care nu ard tutunul și nu fac fum, despre care se crede că ar fi mai puţin dăunătoare pentru sănătate. În plus, s-a angajat să susţină autorităţile locale în demersurile privind sprijinirea persoanelor care încearcă să renunţe la fumat.

Piaţa ţigărilor electronice este deja un câmp de luptă pentru marii jucători din piaţă, cum sunt, pe lângă Philip Morris, și British American Tobacco, Imperial Tobacco şi Japan Tobacco. Între anii 2014 și 2015, vânzările de dispozitive electronice au crescut cu 14,4% în SUA, vânzările de ţigări înregistrând o scădere de 1,4%.

Deși la apariţia pe piaţă a ţigărilor electronice, acestea au fost promovate ca o alternativă sănătoasă la tutun, un studiu demontează această idee, arătând că și e-ţigările pot provoca apariţia cancerului.

Ţigările electronice conţin o serie de substanţe cu potenţial cancerigen, la fel ca și ţigările cu tutun, iar cei care „vapează” prezintă un risc crescut de apariţie a cancerului, la fel ca fumătorii de ţigări tradiţionale, susţine un studiu efectuat la Universitatea din California, San Francisco, SUA, și publicat săptămâna aceasta în revista Pediatrics.

O ţigară aprinsă eliberează un cocktail periculos de peste 5.000 de substanţe chimice, printre care nicotină, gudron şi monoxid de carbon, arsenic, cianură, butan, formaldehidă (substanţă folosită în laborator pentru a conserva ţesuturi moarte), plumb, un derivat de naftalină – naftil-amina, poloniu (element radioactiv), conform Centrului de Cercetare privind Cancerul din Anglia.

Expunerea cronică la nicotina din ţigările electronice poate duce la rezistenţa la insulină și la diabetul zaharat de tip 2, nicotina inhalată mărește frecvenţa cardiacă și tensiunea arterială și poate duce la modificări ale creierului care cresc riscul de dependenţă de alte medicamente, în special la tineri. Astfel, cercetătorii de la Societatea Medicală din Pennsylvania avertizează ca, până la o cercetare mai amănunţită asupra acestor produse, ţigările electronice să nu fie văzute diferit faţă de ţigările obișnuite.

Dintre cei peste 5,5 milioane de fumători din România, 120.000 au renunţat la ţigările clasice, pe care le-au înlocuit cu produse din tutun încălzit, precum iQOS care este prezent în România de mai bine de doi ani.