Mai mulţi profesori au donat 100 de zile de concediu unui coleg bolnav de cancer

5739

În mai 2018, după prima rundă de chimioterapie, Robert Goodman și-a dat seama că i se va termina concediul medical. Fusese diagnosticat cu un cancer de colon și rămăsese fără opţiuni.

Profesorul Robert Goodman trebuia fie să intre în concediu fără plată, ceea ce nu își permitea financiar, fie să revină la slujba lui de profesor și să târască la școală cu el, în fiecare zi de la 5 dimineaţa, efectele chimioterapiei. Aceasta însemna inclusiv că, dacă vreun copil venea răcit la școală sau inclusiv dacă fpurta vreun virus, Goodman, cel mai probabil, l-ar fi luat de la el. Așa că, în iulie, cu două săptămâni înainte de terminarea efectivă a concediului medical, profesorul Goodman a intrat în panică. „Efectiv m-am îngrozit”, povestea el pentru BBC.

Salvarea lui Goodman a venit prin intermediul sistemului de învăţământ din Florida, statul în care lucra ca profesor. Aici, angajaţii sistemului de învăţământ, de la profesori până la angajaţii cantinei, au voie ca, în caz de necesitate, să facă schimb de zile de concediu medical.

Goodman a cerut ajutorul colegilor lui și, avea să spună, „chiar nu mă așteptam să obţin tot ajutorul de care aveam nevoie în doar patru zile”. Însă așa a fost. La patru zile după ce Robert Goodman posta pe Facebook apelul la ajutor, în care povestea exact cum a ajuns în situaţia de a avea nevoie de el, colegii din sistemul educaţional al statului Florida donaseră în contul lui „aproximativ 100 de zile”.

M-a surprins cât de repede s-a întâmplat”, mărturisea Goodman, „dar nu m-a surprins că profesorii au donat. Profesorii întotdeauna oferă – aceasta este o profesie a dăruirii. Însă a fost extraordinar să văd atât de mulţi oameni dispuși să doneze acele zile pentru mine. Ei puteau să le fi decontat când ieșeau la pensie, dacă nu le foloseau. Deci, practic, oamenii aceștia îmi dădeau mie, ca ajutor, banii lor de pensie. Când sute de oameni te copleșesc cu dragostea lor, chiar e o experienţă care îţi schimbă viaţa”, spunea Goodman.

Datorită tuturor zilelor de concediu care s-au adunat, Goodman nu va trebui să se întoarcă la școală decât abia în ianuarie 2019. Pe atunci, probabil, își va fi terminat tratamentul chimioterapic și se va fi și odihnit un pic după el.

Concediul medical nu este reglementat la nivel federal în SUA. Fiecare stat are responsabilitatea de a-și stabili reguli în acest sens. Fiecare școală poate aborda această responsabilitate faţă de angajaţii său, după cum consideră de cuviinţă. Desigur, în limitele legii. În Palm Beach County, Florida, acolo unde predă Robert Goodman, profesorii primesc la începutul fiecărui an patru zile de concediu medical, urmând să mai primească câte una în fiecare lună lucrată. Însă, ca o precauţie pentru cazuri mai dificile, profesorii pot opta să se înscrie într-o „bancă a concediilor medicale”, un sistem colectiv menit să distribuie zilele de concediu medical nefolosite acelor angajaţi care au nevoie de el. Pentru a se alătura „băncii”, angajaţii trebuie să contribuie cu o zi din concediul lor. Dacă rămân fără zile de concediu din cauza unei boli grave, ei pot cere la bancă suplimentarea concediului medical. Cererea trebuie însă însoţită de documente medicale care să ateste boala gravă și trebuie semnată de cel puţin doi medici.