Curcumina, o veste bună pentru diabetici

918

Curcumina, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură, ar putea avea un rol important în tratarea diabetului.

O echipă de cercetători americani a constatat că substanţa care este ingredientul activ din turmeric poate contribui la inversarea diabetului de tip 2, prin creșterea sensibilităţii la insulină, fiind de aproximativ 400 de ori mai eficientă decât metformina, un medicament antidiabetic comun.

„Cei mai mulţi sunt conștienţi de faptul că turmericul și curcumina au efecte antiinflamatorii, antimicrobiene, antioxidante și anticanceroase. Cu toate acestea, cunoașterea faptului că este superioară medicamentelor moderne utilizate pentru tratarea diabetului zaharat este ceva extraordinar. (…) Diabetul este o afecţiune comună în multe părţi ale lumii și faptul de a avea ca soluţie a acestei afecţiuni un remediu natural este cu siguranţă extraordinar”, a declarat dr. Ajay Goel, director al Centrului de Cercetare Gastrointestinală de la Centrul Medical din cadrul Universităţii Baylor, din Dallas.

Cercetătorii au observat că acest condiment natural a reușit să prevină alte urmări ale diabetului, cum ar fi pierderea vederii. Pacienţii diagnosticaţi cu diabet sunt predispuși la probleme de vedere din pricina hiperglicemiei, prin slăbirea vaselor de sânge de la nivelul retinei. Acest lucru poate fi întârziat prin administrarea curcuminei, au arătat cercetătorii în studiul lor, publicat în Jurnalul de Biochimie și Cercetări Biofizice.

Peste 6.000 de studii care demonstrează avantajele turmericului au fost publicate până în prezent. Una dintre cele mai interesante descoperiri în acest sens este că turmericul are efecte comparabile, în unele cazuri chiar superioare ca eficacitate, cu efectele medicamentelor, însă cu efecte secundare multe reduse.

Într-un alt studiu relevant, realizat de data aceasta în Thailanda, oamenii de știinţă au analizat 240 de persoane care erau în faza de prediabet (prediabetul apare atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat, însă nu atât de mult încât să se instaleze diabetul). Acestora li s-a administrat curcumina și s-a constatat că prediabetul a fost împiedicat să se dezvolte în diabet zaharat.

Cele 240 de persoane au fost împărţite în două grupuri. Într-un grup, participanţii au primit remedii placebo, iar în celălalt, curcumină. La aproximativ 16% din persoanele studiate în grupul placebo, prediabetul a progresat la diabet de tip 2 în termen de 9 luni, în timp ce nicio persoană din grupul care a primit 6 capsule pe zi ce conţineau fiecare 250 de miligrame de curcumină nu a dezvoltat diabet.

Curcumina pare să îmbunătăţească funcţia celulelor beta, care sunt celulele din pancreas ce eliberează insulina, cu rol de reglare a zahărului din sânge. Cercetătorii cred că efectele antiinflamatorii ale curcuminei contribuie semnificativ la protejarea celulelor beta de leziuni.

„Datorită beneficiilor și a siguranţei utilizării, propunem ca extractul de curcumină să poată fi utilizat pentru o terapie de intervenţie pentru populaţia cu prediabet și diabet”, declara coordonatorul studiului, Somlak Chuengsamarn, de la Universitatea Srinakharinwirot, din Nakomnayok, Thailanda.

Pe fondul statisticilor globale privind incidenţa diabetului zaharat, descoperirile cercetătorilor sunt de o importanţă majoră. Ratele diabetului de tip 1 și de tip 2 cresc la nivel global. Potrivit Federaţiei Internaţionale a Diabetului (IDF), Diabetes Atlas, 415 milioane de adulţi au diabet, adică 1 din 11 adulţi.  Se estimează că până în 2040, 642 milioane de adulţi (1 din 10 adulţi) vor avea diabet.

De asemenea, la nivel global, 542.000 de copii au diabet zaharat de tip 1, și 12% din cheltuielile globale pentru sănătate sunt pentru diabet (673 de miliarde dolari).