„Malala din Afganistan”, o studentă afgană împușcată de talibani a absolvit facultatea

2355

La doar doi ani după ce a fost împușcată de talibanii care năvăliseră în campusul universităţii la care studia, Breshna Musazai a urcat pe scenă ca șefă de promoţie, în aplauzele frenetice ale celor prezenţi.

„Sunt mândră să pot păși în spatele acestei femei minunate”, scria o colegă de an, feministă și activistă în Kabul. „Breshna Musazai este un simbol al curajului, inspiraţiei și speranţei.”

Îmbrăcată cu o robă neagră și purtând o capă peste vălul islamic, Breshna Musazai s-a deplasat, alături de cei 139 de absolvenţi ai Universităţii Americane din Afganistan, cu ajutorul unui scaun rulant. Cu un picior paralizat de o poliomielită agresivă suferită în copilărie și cu celălalt încă afectat de gloanţele talibanilor, tânăra a dorit totuși să se ridice pentru a-i saluta pe cei prezenţi. „Când m-am uitat la public, am văzut că toţi erau în picioare pentru mine”, avea să declare într-un interviu pentru presa locală. „A fost un moment în care m-am simţit foarte mândră”, a spus tânăra, citată de Washington Post.

Istoria Breshnei Musazai este cu adevărat una remarcabilă, atât ca urmare a lucrurilor prin care a trecut, cât și a circumstanţelor în care trăiește tânăra de 28 de ani.

S-a născut într-o familie din pătura de mijloc, iar părinţii ei au făcut tot ce au putut mai bine ca să-i asigure educaţia. „Ne-am dorit ca ea să înveţe, astfel încât să devină independentă în viitor”, spunea tatăl ei, Saleh Mohammad Malang, fost membru al parlamentului. A făcut liceul și facultatea în Pakistan, acolo unde familia ei se mutase înainte ca ea să se nască. A învăţat bine engleza și a urmat și cursuri de informatică, iar în 2011 s-a întors în Afganistan, unde a început să urmeze cursuri de drept la Universitatea Americană, un campus coeducaţional modern.

Însă în seara zilei de 24 august 2016, chiar când se îndrepta spre moschee pentru rugăciunile de seară, un grup de talibani a pătruns în campus și a început să tragă. Studenţii s-au adăpostit în clase în încercarea de a se salva. Breshna era desculţă și încetinită de paralizia piciorului care fusese afectat din copilărie, dar a reușit să ajungă la o clădire. Numai că acolo, în hol, se afla un insurgent înarmat, care a împușcat-o în celălalt picior. A căzut secerată și s-a prefăcut moartă ca să scape. Bărbatul a împușcat-o din nou în picior. În ciuda durerii, fata nu s-a mișcat de acolo ore în șir, până la miezul nopţii, când a fost descoperită de un poliţist. Acesta pătrunsese în clădire și începuse să tragă în gol pe holul înecat în beznă. Breshna povestea că gloanţele treceau chiar pe deasupra locului în care zăcea:„Eram convinsă că voi muri.” Însă nu a fost așa. Poliţistul a cărat-o până la o ambulanţă.

Unul dintre membrii consiliului universităţii, dr. John Alexander, care activează ca medic chirurg în Dallas (SUA), i-a sponsorizat tratamentul în America și, în șase luni, Breshna s-a întors în Afganistan. Logodnicul ei, care o însoţise în America, s-a hotărât să emigreze în Canada și i-a cerut să îl însoţească acolo, dar ea a refuzat. „I-am spus că nu e ceea ce trebuie să fac”, povestea mai târziu fata. Și a revenit în ţara în care peste 40% dintre copii nu merg la școală.

În Afganistan, nu mai puţin de 43,7% dintre copiii de 7-17 ani, adică circa 3,7 milioane, nu sunt înmatriculaţi și nu urmează cursurile niciunei școli, deși educaţia este un drept constituţional în ţară. Potrivit UNICEF, războiul continuu, sărăcia extremă și discriminarea culturală împotriva femeilor au împins ratele abandonului școlar la cea mai mare cotă înregistrată din anul 2002 încoace.

Între cele 3,7 milioane de copii care ar trebui să meargă la școală, dar nu merg, circa 2,2 milioane (adică 60%) sunt fete. În unele provincii, până la 85% dintre fetele cu vârstă de școală nu urmează nicio formă de învăţământ. Afganistanul a fost cotat a patra ţară într-un top al statelor în care este cel mai dificil pentru fete să obţină o educaţie.

În luna martie, o fotografie a unei mame tinere care dădea examenul de admitere cu unul dintre cei trei copii ai săi în braţe a devenit virală pe internet. Cei care au fost mișcaţi de imaginea lui Jahantab Ahmadi (25 de ani) au deschis chiar un cont online pentru a o ajuta pe tânără cu bani care să îi finanţeze educaţia.