Poate te-ai întrebat de multe ori cum reuşesc unii oameni să nu se lase copleşiţi de problemele de zi cu zi sau de dificultăţile pe care le întâmpină, în timp ce alţii îşi pierd calmul şi devin tot mai furioşi şi posomorâţi. Află cum reușesc unii oameni să se menţină calmi şi fericiţi în orice situaţie.

De multe ori, uităm că noi suntem cei care ne conducem viaţa şi nu ceea ce ni se întâmplă; noi suntem cei care alegem cum să reacţionăm în faţa anumitor probleme sau circumstanţe şi de noi depinde dacă alegem să ne învingă stresul, supărarea sau să ne întărească pozitivismul şi fericirea. Oamenii calmi și fericiţi, conform unei liste alcătuite de jurnaliștii de la Huffington Post, au următoarele trăsături și obiceiuri:

1. Fac exerciţii fizice în mod regulat. Într-un ritm aglomerat și stresant de viaţă, mișcarea fizică e lăsată undeva la coada preocupărilor. Pentru cei care experimentează însă beneficiile sportului, diferenţa de dispoziţie și de stare de bine dintre o viaţă sedentară și una activă e remarcabilă.

2. Își fac timp să se relaxeze. Oamenii fericiţi îşi iau timp pentru a se opri din vârtejul muncii și al responsabilităţilor, chiar şi pentru numai 5 sau 10 minute pe zi. Ei folosesc acest timp pentru a sta în linişte, pentru a medita sau pentru a face o scurtă plimbare. Ei sunt conştienţi de faptul că, oricât ar fi de ocupaţi, au nevoie şi de repaus sau de un moment în care să-şi încarce bateriile, iar acest lucru se răsfrânge asupra stării de spirit.

3. Știu clar care le sunt priorităţile. Tocmai din acest motiv, fac ceea ce le place sau le aduce împlinire. Bineînţeles, există şi lucruri nu atât de plăcute care trebuie făcute, însă, în timpul liber sau de câte ori este posibil, se ocupă cu lucrurile cu adevărat importante pentru ei.

4. Spun ceea ce gândesc. Mulţi cad în capcana de a se lăsa modelaţi de alţii, în sensul că au tendinţa să gândească sau să spună ceea ce alţii ar vrea să audă sau sunt prea îngrijoraţi de ceea ce gândesc alţii despre ei. Însă, pentru a a dobândi satisfacţie şi fericire, ai nevoie de onestitate pentru a fi tu însuţi. De asemenea, este nevoie de onestitate pentru a gestiona emoţiile şi simţămintele în aşa fel încât să nu fie ţinute sub presiune şi, la un moment dat, să iasă la lumină în cel mai neplăcut mod.

5. Se înconjoară de prieteni adevăraţi. Aristotel spunea că cel puţin jumătate din fericirea de pe lume se datorează prieteniei. Timpul acordat prietenilor este de multe ori scurtat de tot felul de lucruri care par importante. Atunci când fac din prietenie o prioritate, aceștia se înconjoară cu bună dispoziţie și au relaţii durabile.

6. Își manifestă recunoștinţa. „Dacă recunoştinţa ar fi un medicament, ar fi medicamentul cel mai bine vândut din lume”, spunea dr. P Murali Doraiswamy, de la Universitatea Duke. Recunoştinta, cea care te face să te concentrezi mai mult asupra lucrurilor bune din viaţa ta, declanşează în organism eliberarea unor substanţe precum dopamina şi serotonina, neurotransmiţători asociaţi stării de bine şi fericire. Mai mult decât atât, mulţumirea, recunoştinţa ajută la reducerea secreţiei de cortizol, hormonul stresului.

7. Dorm suficient. Somnul este unul dintre cele mai importante lucruri din stilul de viaţă al unei persoane. Lipsa acestuia afectează în mod negativ atât sănătatea, cât şi starea de spirit şi chiar aspectul fizic. Pentru a avea o minte şi un corp sănătos, au parte de odihnă suficientă şi de respectarea orelor de somn, indiferent de motivele pentru care ar putea să amâne ora de culcare.

8. Nu sunt dependenţi de tehnologie. Telefoanele, e-mailurile şi reţele sociale sunt pentru ei lucruri utilitare. Le este destul de ușor să se deconecteze și să stabilească limite clare. Nu devin anxioși dacă sunt offline pentru un timp, ba chiar câştigă alte lucruri mult mai importante.

9. Caută oportunităţile. Viaţa are de multe ori etape de frustrare sau dezamăgire. Oamenii care reușesc să-și păstreze calmul și buna dispoziţie nu se închid și evită frustrările, ci devin mai deschişi pentru a vedea noile oportunităţi care apar.

10. Continuă să înveţe şi să crească. „Viaţa nu este o destinaţie, ci o călătorie.” Atunci când îţi dai seama că toate lucrurile pe care le experimentezi ajută la dezvoltarea personală, iei lucrurile mai ușor. Numai cei care merg prin viaţă cu o atitudine de genul acesta au şanse să trăiască și să se menţină calmi şi fericiţi.