Activităţile care te stimulează mintal, practicate pe tot parcursul vieţii, pot reduce influenţa negativă a procesului de îmbătrânire asupra creierului și riscul dezvoltării demenţei, au observat cercetătorii de la Mayo Clinic.

Studiul a inclus aproximativ 2.000 de persoane cu vârste cuprinse între 70 și 89 de ani. Deși niciunul dintre voluntari nu suferea de demenţă, circa 277 dintre aceștia aveau o formă ușoară de tulburare cognitivă, scriu autorii în jurnalul JAMA Neurology.

Participanţii au fost rugaţi să ofere informaţii atât despre nivelul de educaţie și ocupaţia lor, cât și despre activităţile care necesită efort cognitiv, întreprinse după depășirea pragului vârstei de mijloc. Apoi, timp de șase ani au fost supuși unor teste de evaluare a abilităţilor cognitive precum memoria, limbajul sau performanţa vizualo-spaţială a creierului, notează The Atlantic.

Potrivit rezultatelor, un nivel cât mai înalt de educaţie și practicarea unei profesii care implică o stimulare puternică a creierului (de exemplu, medicina) au avut cea mai importantă contribuţie în reducerea riscului apariţiei declinului cognitiv, scrie Reuters. Aceste două elemente au contribuit la amânarea pericolului cu până la cinci ani, comparativ cu cei cu mai puţină educaţie și cu slujbe care necesită mai puţin efort mintal. Cei care, pe lângă educaţie și un loc de muncă ce stimulează puternic creierul, au continuat să se implice în activităţi cognitive (precum lucrul la calculator sau cititul) și mai târziu în viaţă au amânat riscul de declin cognitiv cu până la nouă ani.

Chiar și cei cu un nivel de educaţie mai scăzut își pot proteja mai multă vreme sănătatea creierului, au observat cercetătorii. În cazul lor, practicarea unor activităţi stimulante pe plan mintal mai târziu în viaţă, de cel puţin trei ori pe săptămână, ar putea întârzia declinul cognitiv cu trei ani, a declarat coordonatorul studiului, Prashanthi Vemuri. Asemenea activităţi pot include jocuri de cuvinte încrucișate, pictură sau cântatul la un instrument muzical.