30 de presupuşi gardieni de la Auschwitz, anchetaţi de către justiţie

99

Biroul german, care se ocupă de anchetarea crimelor naziste, a anunţat că justiţia germană va cerceta încă 30 de presupuşi gardieni de la Auschwitz, pentru complicitate la crime.

Biroul central de anchetă însărcinat cu anchetarea crimelor naţional-socialismului a efectuat până în prezent mai bine de 70.000 de anchete, de la momentul înfiinţării sale, în 1958. Marţi, 3 septembrie, a anunţat că a examinat încă 30 de dosare ale unor presupuşi gardieni de la Auschwitz, persoane care vor fi în curând anchetate de către justiţie, notează Mediafax.

Iniţial biroul central de anchetă identificase 49 de presupuşi gardieni de la Auschiwitz, dar 9 dintre aceştia au murit, iar 30 locuiesc în Germania, cel mai vârstnic având 97 de ani. Biroul a făcut acest anunţ la o zi după deschiderea procesului unui fost membru SS, de 92 de ani, acuzat de uciderea unui membru al rezistenţei olandeze, în septembrie 1944.

Începând cu procesul de la Nürnberg, în perioada 1945-1946, au fost judecaţi aproximativ 106.000 de militari germani sau nazişti, 13.000 au fost declaraţi vinovaţi, iar jumătate au fost condamnaţi.

Aproximativ 1,1 milioane de evrei, ţigani, opozanţi politici şi alţii au fost asasinaţi în camere de gazare, au murit de epuizare sau chinuiţi de boală, la Auschwitz.