Oncologii militează pentru un fond global de luptă împotriva cancerului

106

În timp ce numărul bolnavilor și deceselor provocate de cancer crește la nivel global, accesul la tratament și diagnostic este neuniform, avertizează oncologii. În acest sens, experţii propun o soluţie care ar putea facilita accesul bolnavilor la tratament: un fond „public-privat" global, informează Reuters.

„Este groaznic să ai cancer și este mai rău să ai cancer și să fii sărac", a declarat în cadrul Congresului European pentru Cancer din Amsterdam profesorul Peter Boyle, de la Institutul Internaţional al Franţei pentru Cercetare și Prevenţie și autorul studiului „State of Oncology 2013". El atrage atenţia asupra situaţiei dificile cu care se confruntă multe ţări, care în viitor nu vor putea face faţă creșterii numărului bolnavilor de cancer. De asemenea, el avertizează că actualul model de finanţare nu este eficient și necesită „soluţii radicale".

Pentru eradicarea problemei, el propune înfiinţarea unui „parteneriat public-privat major", în care să se implice atât companiile producătoare de medicamente, cât și industriile care oferă soluţii tehnologice pentru diagnostic și tratament, precum echipamentele de scanare și radioterapie. Pentru a-și îndeplini scopul, pe lângă nevoia de resurse financiare, care depășesc cu mult suma de 15 miliarde de dolari pentru o perioadă de trei ani, fondul are nevoie de donaţii care includ atât resurse de cunoștinţe și pregătire, cât și medicamente și echipamente specializate. Numai pentru a aduce ţările sărace la același nivel cu cele bogate în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul pentru cancer ar însemna o cheltuială de 217 miliarde pe an, precizează prof. Boyle, folosind estimările din 2009 ale Economist Intelligence Unit.

Prof. Boyle susţine că ideea înfiinţării acestui fond global a fost inspirată de modelul Fondului Global pentru Lupta Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei. Acest parteneriat public-privat a fost fondat în 2002, iar iniţiativa a obţinut rezultate promiţătoare în micșorarea cazurilor de îmbolnăvire cu aceste afecţiuni.

Statistici și previziuni alarmante – cancerul este una dintre cele mai grave boli cu care se confruntă omenirea

Prof. Boyle estimează că numărul bolnavilor de cancer va depăși, pe plan mondial, 26 de miliarde de cazuri până în 2030, iar numărul deceselor va atinge circa 17 milioane.

Agenţia pentru Cercetare a Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează, de asemenea, că incidenţa cancerului va crește cu 75 de procente până în anul 2030, informează LA Times. Numărul cazurilor de cancer ar putea chiar să se dubleze în anumite ţări aflate în curs de dezvoltare. Această situaţie ar putea pune presiune asupra sistemului de sănătate din zonele afectate, din cauza costurilor ridicate pentru tratamentul și îngrijirea bolnavilor de cancer.

Un studiul publicat în Annals of Oncology preconiza că anul acesta, în Europa, peste 1,3 milioane de persoane vor muri din cauza tumorilor. Cancerul la plămâni ar putea deveni, peste câţiva ani, cauza principală a morţii provocate de tumori în rândul femeilor, depășind numărul deceselor provocate de cancerul mamar.

Cazurile de cancer au crescut îngrijorător și în România, plasându-ne pe locul 10 în topul ţărilor europene în ceea ce privește numărul pacienţilor care suferă de această afecţiune, arată un studiu efectuat de organizaţia EUCAN, finanţată de Comisia Europeană și AICC, citat de Ziare.com. Anul trecut, aproximativ 78.000 de români au fost diagnosticaţi cu cancer, iar cele mai întâlnite afecţiuni sunt tumorile pulmonare, urmate de cele ale colonului și cele mamare. 

Printre cele mai de temut tipuri de cancer se numără cancerul pulmonar și bronhial, colorectal, mamar, pancreatic, de prostată, leucemia, limfomul non-Hodkin, tumorile rinichiului și ale vezicii biliare intrahepatice, cancerul ovarian și esofagian, potrivit Institutului Naţional american pentru Cancer, informează Live Science.