6 lucruri ciudate pe care oamenii le fac în fiecare zi

1184

Lacrimile, săruturile, sughiţurile, îmbujorarea sau zâmbetele sunt doar câteva din lucrurile pe care fiecare dintre noi le experimentăm poate chiar zilnic şi de aceea am putea spune că au devenit o banalitate. Dar explicaţiile din spatele apariţiei acestora s-ar putea să te surprindă şi să vezi aceste lucruri atât de obişnuite dintr-o altă perspectivă.

Iată 6 dintre cele mai ciudate lucruri pe care cu toţi le facem la un moment dat, notate de Live Science.

1. Lacrimile – sunt caracteristice doar oamenilor care astfel îşi exprimă sentimentele interioare, în special cele negative şi copleşitoare. În situaţii de stres sever, poate simţi că un „plâns sănătos" te ajută să te descarci şi s-ar putea să nu te înşeli. Unii oameni de ştiinţă cred că lacrimile pe care le vărsăm în astfel de momente sunt încărcate cu hormoni şi substanţe pe care corpul nostru le produce în situaţiile tensionate.

2. Zâmbetele – sunt de necontrolat atunci când auzim o glumă bună sau suntem în culmea fericirii. Apar pur şi simplu pe chipul nostru, spontan, involuntar şi ne conferă o stare de bine. Mai mult decât atât, zămbetul este molipsitor, iar specialiştii în psihologie cred că acest gest contribuie la răspândirea emoţiilor pozitive, întărind legăturile din cadrul unui grup şi micşorând nivelul de stres. De aceea, zâmbetul este un obicei extrem de sănătos.

3. Îmbujorarea – este un alt gest asupra căruia nu avem niciun control şi care apare pe chipul nostru în contextul primirii de atenţii sociale, ca de exemplu întâlnirea unei persoane importante, confruntarea cu emoţii puternice în cadru social sau atunci când primim un compliment din partea cuiva. Deşi cercetătorii nu cunosc funcţia acestui gest, explicaţia biologică din spatele său este legată de procesul de dilatare a venelor din zona feţei, care conduce la creşterea fluxului de sânge în obraji.

4. Sughiţurile – sunt de fapt spasme involuntare ale diafragmei care joacă un rol important în procesul de respiraţie. O explicaţie a apariţiei acestora este pusă pe fondul cantităţii prea mari, ori prea mici de mâncare din stomac. Cu toate acestea, sughiţurile nu aduc nicio contribuţie, iar ipotezele legate de sughiţuri susţin că acestea ar fi o reminiscenţă a reflexului primitiv de supt.

5. Săruturile – fac parte din instinctele noastre biologice, iar apropierea necesară acestui gest permite simţirea mirosului celuilalt pentru a decide dacă respectivul este un partener potrivit. De asemenea, uleiul pielii din zona nasului şi a gurii conţine feromoni care contribuie la creşterea sau scăderea atracţiei sexuale dintre parteneri. Psihologii cred că sărutul are un rol important în clădirea unei legături în cuplu, pe fondul nivelului de oxitocină produs în timpul acestui act.

6. Clipitul – este un gest atât de banal, încât nici nu mai observăm că atunci când îl facem, de fapt ne cufundăm în întuneric pentru o zecime de secundă. Acest lucru se întâmplă deoarece atunci când clipim, activitatea din acele zone ale creierului responsabile cu observarea schimbărilor din mediul ambiant sunt suprimate. Astfel, deşi pentru o scurtă perioadă de timp „stingem lumina", nu percepem acest lucru, ci trăim cu impresia unei continuităţi.