8 martie 1989-2012: mama eroină, schimbare de statut

348

La nivel mondial 8 martie este Ziua Internaţională a Femeii, stabilită de Adunarea Generală a ONU încă din anul 1977, însă în România şi Bulgaria, se mai păstrează încă obiceiurile din timpul comunismului, când de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.

Faima acelor vremuri o constituiau mamele eroine. Ele primeau diferite distincţii pentru efortul de a face mulţi copii. Naşterea a cinci fii şi fiice conferea unei femei „Medalia maternităţii" – clasa a II-a, iar pentru a primi titlul de „Mamă-eroină" o femeie trebuia să aibă cel puţin zece copii.

Titlul de „Mamă-eroină", precum şi ordinul „Gloria maternă" şi „Medalia maternităţii" au apărut în România în anul 1951, în cinstea zilei de 7 noiembrie, când se aniversa în toată ţara revoluţia bolşevică. Atât ordinul, cât şi medalia aveau fiecare câte trei clase.

Chiar şi astăzi, la 20 de ani de la revoluţie, mai există o dovadă a eficienţei strategiei de creştere a natalităţii din perioada comunistă. Într-o localitate săracă din judeţul Vaslui, situată la 8 kilometri de oraşul Huşi, fa¬milii¬le s-au situat mereu în fruntea listei satelor cu cei mai mulţi prunci, având în vedere şi numărul mic de locuitori. I s-a spus dintotdeauna satul maternitate. Fabrica de copii. Localitatea model, pe care şi chinezii ar fi fost invidioşi.

Însuşi Ceauşescu, într-o cuvântare importantă ţinută în 1985, l-a dat drept exemplu în acest sens, conform Jurnalul Naţional. Era satul cu cea mai mare „pro¬duc¬ţie" de copii la hectar. Asta pentru că fiecare mamă care avea mai mult de cinci odrasle era bonificată (în afara nelipsitelor medalii) cu un lot tip de teren. Pământ la schimb cu copii. De aceea, poate, un sfert din femeile din acest sat erau mame eroine cu câte zece copii şi peste.

Astăzi să fii mamă eroină înseamnă cu totul altceva. Nu este neapărat mai bine sau mai rău. Nu este mai puţin sau mai mult. Este doar o schimbare de sisteme, de valori, de circumstanţe. Astăzi să fii mamă eroină înseamnă să poţi să îţi creşti copiii singură, după ce ai trecut printr-un divorţ, şi să reuşeşti să îi înveţi valorile necesare care să îi ţină în şcoală şi departe de droguri, etnobotanice, grupuri sociale negative etc. Să fii mamă eroină înseamnă să adopţi câţi mai mulţi copii din ţări din lumea a treia, chiar dacă sunt bolnavi, poate chiar pe moarte. Să fii mamă eroină mai înseamnă să ajuţi alte mame să poată să nască în condiţii normale şi să aibă acces la sisteme de sănătate pentru ele şi copiii lor. Să fii mamă eroină mai înseamnă să te sacrifici fizic pentru protecţia copiiilor tăi.

Iar societatea de azi celebrează astfel de femei, astfel de mame. La sfârşitul anului trecut CNN a decernat premiul „Eroul Anului". Cine l-a câştigat? „Mama Robin" aşa i se spune lui Robin Lim, o americancă care a ajutat mii de femei din Indonezia să aibă parte de sarcini şi naşteri normale, sănătoase. Prin clinica ei, „Bumi Sehat", mama Robin oferă servicii medicale de la prenatale până la postnatale în Indonezia, unde familiile nu îşi permit luxul de a fi sănătoşi. Conform FMI, în Indonezia o familie are la dispoziţie echivalentul a 8 dolari pe zi, iar costurile unei naşteri la spital pornesc de la 70 de dolari, până la 700 de dolari pentru o cezariană.

În ultimele zile instinctul matern a intrat din nou în centrul atenţiei presei internaţionale după ce o mamă din din Statele Unite şi-a pierdut ambele picioare pentru a-şi salva cei doi copii de furia unei tornade care le-a nimicit casa, scrie Huffington Post. Picioarele lui Stephanie Decker, o femeie de doar 36 de ani, au fost zdrobite sub dărâmături în timp ce, cu restul corpului, îşi ocrotea copii pe care i-a învelit într-o pătură, povesteşte soţul acesteia.

Mai aproape de casă, o femeie din Craiova a ţinut morţiş să adopte un copil, chiar dacă suferea de un handicap iar mai târziu avea să fie diagnosticat cu cancer la rinichi. Ca să poată sta cu micuţa prin spital, a fost nevoită să renunţe la postul de casieră la Regia Autonomă de Transport în Comun, scrie Adevărul. Mama spune că, după ce va termina cu tratamentul fetiţei bolnave, va mai face o adopţie.

Pe lângă toate aceste exemple demne de elogiat, să fii mamă eroină în societatea de azi e ceva mult mai simplu. Într-o lume lovită de criză economică deja de mulţi ani, în care destule mame îşi abandonează copiii la colţ de stradă sau prin gunoaie sau aleg să avorteze, să fii mamă eroină în ziua de azi înseamnă doar să iei o decizie pro-viaţă.