Hackerii Anonymous au atacat Vaticanul „orientat spre profit”

73

Gruparea de hackeri Anonymous a închis miercuri câteva site-uri din Vatican, printre care şi site-ul oficial al Sfântului Scaun www.vatican.va cu scopul de a lovi „Biserica Catolică coruptă". Atacul informatic vine la o zi după arestarea presupuşilor lideri ai grupării.

„Anonymous a decis astăzi să atace site-ul dumeavoastră, ca răspuns la doctrinele, liturghiile şi conceptele anacronice şi absurde pe care organizaţia dumneavoastră, orientată spre profit, le promovează în întreaga lume", informează Associated Press, citând comunicatul de presă postat pe site-ul oficial al Anonymous Italia. Comunicatul a mai precizat că atacul „nu este îndreptat împotriva creştinismului sau a creştinilor din întreaga lumea, ci împotriva Bisericii Catolice Apostolice". Alte acuzaţii care au fost aduse sunt cele de uciderea adversarilor bisericii, adăpostirea criminalilor de război nazişti şi îngăduirea abuzului asupra copiilor.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Rev. Federico Lombardi, citat de USA Today, a confirmat atacul, dar nu a comentat asupra sursei lui sau a acuzaţiilor făcute.

Gruparea Anonymous a apărut în 2003 şi devenit cunoscută pentru activismul online („hacktivism"), organizând proteste şi atacuri cibernetice. Gruparea a atacat zeci de organizaţii, partide politice şi guverne din întreaga lume. Atacul de ieri asupra Vaticanului face parte dintr-o serie de atacuri anunţate pentru luna martie.

Marţi, 5 membri de vârf ai organizaţiei şi ai Lulz Security (grupare de hackeri cibernetici) au fost arestaţi de FBI şi acuzaţi de conspiraţie. În urma arestărilor, Anonymous a postat pe Twitter următorul mesaj: „LulzSec a fost doar un grup, dar Anonymous este o mişcare. Grupurile vin şi pleacă, dar ideile rămân."

Experţii în securitatea online declară că arestările de marţi demonstrează faptul că anonimitatea online nu există. „Noii veniţi ai grupării pot învăţa din aceaste arestări despre severitatea consecinţelor. Li s-a spus că nu vor fi prinşi şi că ceea ce fac este legal, dar adevărul este altul", a declarat Sam Bowne, profesor de hacking etic la City College San Francisco.