9% dintre tineri se declară vinovaţi de violenţă sexuală

66

Circa 9% dintre adolescenţi şi tineri recunosc că au forţat o altă persoană să ia parte la anumite acte sexuale, precum sărutul, atingerile sexuale sau chiar relaţii sexuale, arată un studiu american citat de Live Science.

La studiul efectuat de oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Cercetare Inovatică în Sănătate Publică din San Clemente, California şi de la Universitatea din New Hampshire au participat peste 1.000 de tineri cu vârste între 14 şi 21 de ani. Dintre aceştia, 8 procente au susţinut că „au sărutat, au atins sau au obligat o altă persoană să facă o acţiune cu conotaţii sexuale, ştiind că respectiva persoană nu doreşte acest lucru". Aproximativ 3% au recunoscut că au forţat o persoană să întreprindă relaţii sexuale, chiar dacă aceasta nu era de acord, iar alte 3 procente au declarat că au încercat să violeze pe cineva, însă nu au reuşit să îndeplinească acţiunea.

Cercetarea a arătat că prima tentativă, ori primul viol a fost săvârşit, în medie, la vârsta de 16 ani. Deşi aproape toţi respondenţii care au declarat că au recurs la violenţă sexuală până la vârsta de 15 ani erau băieţi, diferenţele de sex s-au echilibrat în cazul celor de 18-19 ani. În timp ce victimele băieţilor erau fetele mai tinere, fetele care recurgeau la violenţă sexuală alegeau bărbaţii mai mari. De asemenea, femeile acţionau mai des în grup, spre deosebire de bărbaţi.

Majoritatea actelor, circa 66% dintre acestea, nu au fost raportate autorităţilor şi nimeni nu a fost înştiinţat de ele. Doar 1% dintre respondenţi au declarat că au fost arestaţi, iar altă unitate a afirmat că a luat contact cu poliţia în urma faptelor săvârşite.

De cele mai multe ori, făptaşii recurgeau la strategii de corecţie, şi nu la forţa fizică. Astfel, ei utilizau certurile, presiunile sau modalităţi pentru a-l face pe celălalt să se simtă vinovat și să cedeze avansurilor.

Studiul întâmpină însă şi dificultăţi. Participanţii ar putea ascunde, prin răspunsurile lor la întrebări, faptul că au recurs la violenţă sexuală. De aceea, numărul făptaşilor ar putea fi mai mare decât descoperirile cercetării.

Nu în ultimul rând, cei care au săvârşit fapte de violenţă sexuală au declarat că au urmărit produse media cu conţinut violent şi sexual. De aceea, oamenii de ştiinţă atrag atenţia cu privire la monitorizarea emisiunilor şi filmelor pe care tinerii le urmăresc şi care le pot influenţa comportamentul.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate JAMA Pediatrics.