1 din 3 adulţi e discriminat din cauza vârstei

275

Discriminarea pe fondul vârstei afectează unul din trei adulţi de peste 50 de ani, arată un studiu britanic, citat de Reuters.

Cercetătorii de la University College London au analizat răspunsurile oferite de 7.000 de locuitori care trăiau în Anglia în 2003 şi care aveau vârste de peste 50 de ani. Informaţiile au fost adunate în perioada 2010-2011. Chestionarul a cuprins întrebări legate de frecvenţa cu care aceştia s-au confruntat cu episoade de discriminare, precum servirea neglijentă în restaurante sau magazine, în raport cu alte persoane, tratare nesatisfăcătoare în spitale, primirea de ameninţări, hărţuirea sau subestimarea inteligenţei. De asemenea, ei au fost rugaţi să justifice de ce consideră că au fost discriminaţi în aceste circumstanţe.

Din totalul participanţilor, o treime a raportat că s-au simţit discriminaţi pe fondul vârstei, procentul crescând până la 37% în cazul persoanelor care aveau peste 65 de ani. Circa 17 procente dintre respondenţi au afirmat că, din cauza vârstei, au fost trataţi cu mai puţin respect, iar 5% au spus că au fost hărţuiţi din acest motiv.

De asemenea, angajaţii sunt expuşi unui risc mai mic de a fi discriminaţi, cu 25%, în raport cu colegii lor care au ieşit la pensie. Cei mai expuşi episoadelor de discriminare au fost bărbaţii pensionaţi care nu aveau o situaţie financiară foarte bună.

Coordonatoarea studiului, Isla Rippon, atrage atenţia însă asupra unei situaţii îngrijorătoare. Aceasta subliniază că 10 procente dintre participanţi au susţinut că s-au confruntat cu discriminarea pe fondul vârstei în sistemul medical de sănătate. Rippon atrage atenţia asupra necesităţii investigării situaţiei pentru a observa dacă acest fenomen apare în această zonă. Cercetările anterioare, spune ea, au scos în evidenţă faptul că persoanele în vârstă se simt discriminate şi avertizează că experimentarea zilnică a unor astfel de episoade poate afecta sănătatea fizică şi psihică a celui care este ţinta discriminărilor.

Wim van den Heuvel, profesor în ştiinţa îngrijirii la Universitatea din Groningen, Olanda, a declarat pentru Reuters că discriminarea îi poate face pe oameni să nu se simtă în siguranţă, alimentându-le tristeţea, depresia şi determinându-i să iasă mai rar.