900 de oameni au murit încercând să își câștige cinstit existenţa

105

Aproximativ 900 de muncitori din Qatar au murit din cauza condiţiior inumane de lucru la care au fost supuşi în cadrul construcţiilor dezvoltate pentru Cupa Mondială din 2022. Aceştia sunt majoritatea imigranţi care muncesc pentru sume modice şi care nu au reprezentanţi legali pentru a-i apăra, ei rămânând expuşi abuzurilor, conform Smithsonian.

Statisticile spun că, dacă aceste condiţii nu se îmbunătăţesc, până la începutul Cupei Mondiale vor fi peste 4.000 de morţi înregistrate în rândul muncitorilor. Condiţiile exacte şi cauzele deceselor nu sunt cunoscute, de asemenea înmormântarea acestora rămâne un mister.

Una dintre cele mai comune forme de abuz este neplata salariilor pe perioade îndelungate şi reţinerea paşapoartelor muncitorilor pentru ca aceştia să nu poată pleca. Circa 30 de muncitori nepalezi au reuşit să plece din ţară, însă fără salariile care li se cuveneau, doar după ce s-au refugiat la ambasada Nepalului.

Condiţiile de pe şantiere includ muncă forţată la o temperatură de 50 de grade şi lipsa apei potabile. Investigaţiile au mai dezvăluit și bolile şi condiţiile de trai ale muncitorilor care se înghesuie în zone suprapopulate, lipsa hranei fiind printre cele mai serioase probleme.

Conform statisticilor, în Qatar sunt 1,2 milioane de imigranţi şi sunt aşteptaţi încă un milion pentru a ajuta la construcţii. Procentul mortalităţii este foarte ridicat. În rândul cauzelor se numără lipsa echipamentelor de protecţie, condiţiile periculoase de lucru şi lipsa igienei sau alimentaţiei necesare.

Acum o lună, The Guardian anunţa moartea a 400 de migranţi nepalezi în şantiere. Mai mult de atât, între 2010 şi 2012 mai mult de 700 de muncitori din India şi-au pierdut viaţa lucrând în Qatar.

Confederaţia sindicatelor muncitoreşti internaţionale spune că aceşti oameni sunt trataţi ca nişte sclavi şi că FIFA ar trebui să interzică desfăşurarea unei Cupe Mondiale într-o ţară unde organizarea acesteia implică un sistem de sclavie modernă care este acum realitatea acelor muncitori.

Spre comparaţie, 25 de muncitori şi-au pierdut viaţa în timpul construcţiilor de la Soci. Iar 6 decese s-au înregistrat în cadrul construcţiilor pentru Cupa Mondiala din Brazilia din acest an. În anul 1930, la construcţia podului Golden Gate au fost înregistrate 11 pierderi de vieţi umane. Folosind orice termen de comparaţie, situaţia din Qatar este una extremă şi, paradoxal, tot mai mulţi oameni îşi pierd viaţa încercând să-şi câştige existenţa.