Un sondaj dezvăluie secretele adolescenţilor catolici din Statele Unite

579

Sondajele care investighează viaţa religioasă a americanilor îi lasă deseori pe dinafară pe adolescenţi. O tendinţă greu de explicat, în contextul în care statisticile arată că aproape jumătate din adulţii neafiliaţi religios de azi (48%) a părăsit Biserica Catolică înainte să împlinească 18 ani. Un sondaj comandat de Conferinţa americană a Episcopilor Catolici conturează un profil mai puţin misterios al adolescentului catolic.

Circa 75% dintre adolescenţii cu părinţi catolici împărtăşesc şi ei religia părinţilor. Alţi 12% nu au nicio religie, 6% se declară protestanţi, iar 7% au altă religie.

Cea mai mare parte (62%) dintre adolescenţii catolici au fost botezaţi de mici, au luat prima comuniune şi au avut parte şi de o ceremonie de confirmare, până la vârsta de 17 ani. 22% au fost doar botezaţi şi au luat prima împărtăşanie, în timp ce 16% au fost doar botezaţi.

Unul din patru adolescenţi catolici declară că părinţii nu l-au înscris la niciuna din fomele de educaţie catolică disponibilă (şcoală catolică sau clasă parohială). Însă aproape jumătate dintre tineri (44%) spun că şi-au primit educaţia religioasă numai în cadrul unei clase parohiale.

În proporţie de 32%, adolescenţii catolici merg rar sau niciodată la biserică, în timp ce un sfert dintre ei merg doar de câteva ori pe an.

Întrebaţi cu privire la frecvenţa cu care au discutat cu părinţii lor despre religie, cei mai mulţi adolescenţi catolici (38%) spun că lucrul acesta s-a întâmplat rar, iar 7% mărturisesc că nu s-a întâmplat niciodată.

Despre valoarea religiei lor în viaţa de zi cu zi, adolescenţii catolici spun, în proporţie de 45%, că este „importantă, dar că la fel sunt multe alte domenii ale vieţii". 21% dintre tineri consideră religia ca fiind una dintre cele mai importante aspecte ale vieţii, în timp ce 16% nu o consideră foarte importantă. Cei 9% care consideră catolicismul drept cea mai importantă coordonată a vieţii sunt mai mulţi decât cei 8% care consideră că religia nu are nicio importanţă în viaţa lor.

Nu mai puţin de 69 de procente dintre adolescenţii catolici Îl văd pe Dumnezeu ca având o influenţă pozitivă în lume, iubind necondiţionat şi ajutându-i pe oameni în ciuda eşecurilor lor. Şapte procente consideră că Dumnezeu este implicat în mersul lumii şi că îi judecă şi îi pedepseşte pe cei care sunt necredincioşi şi neevlavioşi. 6% consideră că Dumnezeu îi judecă pe oameni, dar nu ia măsuri acum, ci le rezervă pentru Judecata de Apoi. 4 procente dintre adolescenţii catolici cred că Dumnezeu este o forţă cosmică şi că după ce a creat legile naturii s-a distanţat de creaţia Sa. Circa 14% dintre adolescenţi nu cred niciuna din afirmaţiile de mai sus.

În privinţa identităţii catolice, cei mai mulţi tineri cred că aceasta depinde de primirea împărtăşaniei (44%), de ajutorarea săracilor (43%), protejarea vieţii (opoziţia faţă de avort, eutanasie, pedeapsa cu moartea) 35%, participarea săptămânală la biserică (32%), devoţiunea faţă de fecioara Maria (28%), vieţuirea în acord cu învăţătura Bisericii (25%), închinarea la sfinţi (19%), participarea cu regularitate la confesiune (spovedanie), lucrul la parohie (organizarea de grupe de tineret, formaţii muzicale, grija pentru bolnavii comunităţii) 12%.

Sondajul a urmărit să vadă şi dacă tinerii participă la activităţi legate de credinţa lor şi în timpul liber. Pe parcursul unui an întreg, doar 21% dintre adolescenţi au urmărit un program cu conţinut religios la TV, 13% au citit o carte, o revistă sau un ziar religios.