Expert: „Gradinile suspendate” au fost în Ninive, nu în Babilon

829

O cercetătoare de la Universitatea Oxford a descoperit recent numeroase dovezi că „Grădinile suspendate” au existat în sec. al VII-lea î.Chr., doar că nu în Babilon, cum se credea până acum, ci în capitala statului asirian, Ninive, corespondentul orașului Mosul din Irakul de azi, precizează The Guardian.

Faimoasele „Grădini suspendate” – una dintre cele șapte minuni ale lumii – au reprezentat una dintre cele mai mari mistere ale antichităţii. Eșecul arheologilor de a le localiza exact au generat chiar ipoteza că ele nu ar fi existat niciodată. Cu toate acestea, după 18 ani de studiu, Stephanie Dalley, expert în limbi ale Orientului Mijlociu antic, a afirmat că Grădinile au existat cu adevărat, doar că au fost create de împăratul asirian Sanherib, nu de împăratul babilonian Nabucodonosor.

Dovezile prezentate de ea se bazează în primul rând pe descifrarea mai multor texte cuneiforme babiloniene și asiriene, care descriu un sistem complex de canale, baraje și apeducte care aduceau apă în mod permenent, „toată ziua”, de la peste 80 km depărtare în orașul Ninive, unde se aflau grădinile. Săpăturile arheologice recente au identificat mai multe apeducte și chiar și o inscripţie care spune: „Sanherib, regele lumii […] Am direcţionat apa de la o mare distanţă către împrejurimile orașului Ninive […]”.

Dalley își va prezenta dovezile în noua carte, The Mystery of the Hanging Garden of Babylon, ce va fi publicată la Oxford University Press, pe 23 mai. Cercetătoarea este conștientă de faptul că teoria ei va produce numeroase controverse în lumea academică, întrucât varianta acceptată în prezent la nivel general este că grădinile provin din Babion. Cu toate acestea, ea este convinsă că noile dovezi pe care le prezintă în favoarea localizării în orașul Ninive vor fi convingătoare, grădinile descrise aici îndeplinind toate criteriile unei minuni ale lumii: „magnifice în concepţie, spectaculoase în realizare și uimitoare la nivel artizanal”.