UNICEF: 9 lucruri pe care NU le știam despre adolescenţii de azi

559

Generaţia de acum este cea mai numeroasă generaţie de adolescenţi din istorie. Mai precis, 1,2 miliarde de adolescenţi trăiesc astăzi, în toată lumea. Din nefericire, însă, este și una dintre cele mai ameninţate generaţii. UNICEF spune de ce.

Deși sănătatea copiilor din lume s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii 50 de ani, în cazul adolescenţilor și tinerilor, comunitatea internaţională nu se poate lăuda cu același succes, avertizează un raport dat publicităţii astăzi. Progresele par să îi ocolească pe adolescenţi, spun experţii, fiindcă ei sunt ameninţaţi de alte pericole decât cele care îi pândesc pe copii. Iar despre aceste pericole nu se știe prea mare lucru.

UNICEF a sincronizat publicarea unui raport evaluator cu un dosar jurnalistic în patru părţi, publicat de revista The Lancet, care a făcut o amplă sinteză a datelor internaţionale privind sănătatea adolescenţilor.

Nu mai puţin de 1,4 milioane de adolescenţi (cu vârste între 10 și 19 ani) mor anual din cauza accidentelor în trafic, a complicaţiilor la naștere, a sinuciderilor, a violenţei, a infectării cu HIV/SIDA sau din alte motive ce ţin de sănătate, informează raportul UNICEF.

1. Prima cauză a morţii adolescenţilor din întreaga lume este sinuciderea. Cele mai mari rate ale suicidului se înregistrează în Belarus, Kazahkstan și Federaţia Rusă. Adolescenţii mai mari din America Latină decedează, cel mai adesea, omorâţi.

2. Aproape 90% dintre adolescenţii lumii, 1,2 miliarde la număr, trăiesc în ţări în dezvoltare. Paradoxal, cea mai mare rată a mortalităţii la adolescenţi (dintr-un grup de 27 de state) se înregistrează în SUA, una dintre cele mai dezvoltate ţări ale lumii. Rata morţilor violente (cele legate de activitatea unei găști sau prin ucidere) este de 10, până la 20 de ori mai mare decât în alte ţări dezvoltate.

3. În Africa, prima cauză a deceselor la adolescentele între 15 și 19 ani o constituie complicaţiile asociate sarcinii sau nașterii unui copil. Circa 50.000 de fete mor anual din pricina acestor factori.

În Estul și Sudul Africii, relaţiile sexuale neprotejate constituie cel mai mare factor de risc de deces pentru adolescenţii de 10-14 ani.

4. Se estimează că 2,2 milioane de adolescenţi trăiesc, în acest moment, cu HIV și că 60% dintre acești adolescenţi sunt fete. Multe dintre ele nu știu că sunt infectate.

5. 71 de milioane de copii care ar trebui să fie înscriși la cursuri gimnaziale nu sunt școlarizaţi, situaţie vizibilă mai ales în Africa de Sud și Africa sub-Sahariană. În cel mai puţin dezvoltate ţări, un sfert din tineri și o treime dintre tinere (15-24 de ani) sunt analfabeţi.

6. Unul din cinci adolescenţi din ţările cu venituri mari bea alcool de plăcere, cel puţin săptămânal.

7. Peste o treime dintre fetele adolescente (15-19 ani) sunt anemice sau au un deficit de celule roșii și/sau de hemoglobină în sânge. Cea mai mare parte a cazurilor de anemie este provocată de un aport insuficient de fier prin dietă. Anemia poate crește riscul hemoragiei sau al septicemiei în timpul unei nașteri.

8. Deși obezitatea este o problemă acută în multe ţări, circa 50% dintre adolescentele de 15-19 ani din India sunt supraponderale ca, de altfel, mai mult de un sfert dintre adolescentele din alte 10 ţări.

9. Tinerii din America Latină și din Caraibe sunt cei mai mari fumători din rândul adolescenţilor din lume.

„Vestea bună este că aceste probleme pot fi prevenite”, a declarat Richard Catalano, director al Social Development Research Group în cadrul Universităţii din Washington și principalul autor al seriei publicate de The Lancet. „Știinţa prevenirii și eficacitatea ei constituie unul dintre cele mai bine ţinute secrete din lume”, a adăugat Catalano. La rândul său, UNICEF a lansat un apel către guvernele internaţionale, de a lua măsuri pentru a preveni cu o mai mare eficienţă decesele în rândul adolescenţilor.