Câte specii de animale și plante există pe Pământ?

1776

Cu 20 de ani în urmă, Summitul Pământului de la Rio a lăsat în urmă Convenţia privind diversitatea biologică – în prezent ratificată de 193 de naţiuni – cu scopul de a monitoriza și de a preveni dispariţia specilor. Cât de exacte sunt însă aceste estimări privind dispariţia speciilor?

Potrivit BBC, pentru a stabili exact pierderea biodiversităţii, există 3 probleme majore.

1. Pentru stabilirea exactă a pierderii biodiversităţii este necesar să fie cunoascut numărul exact al speciilor existente pe Pământ, lucru pe care oamenii de știinţă nu îl pot realiza.

„Estimările actuale ale numărului de specii pot varia de la două milioane de specii la peste 30 sau chiar 100 de milioane de specii, deci nu avem o estimare exactă", afirmă dr. Braulio Dias secretarul executiv al Convenţiei privind diversitatea biologică, potrivit BBC.

Posibilitatea de a monitoriza speciile dispărute se aplică în cazul speciilor cunoscute. Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) deţine o listă cu doar 801 de specii de animale și de plante cunoscute (în cea mai mare parte animale), care au dispărut din anul 1500 până în prezent.

2. Oamenii de știinţă preferă un model matematic, care să stabilească pierderea biodiversităţii, estimarea fiind realizată prin comparaţie: cu cât o zonă, un habitat, este mai mare, cu atât numărul specilor existente în acea zonă crește. Acest model matematic a fost combătut de către profesorul Stephen Hubbell de la Universitatea din California, Los Angeles, care susţinea că prin această metodă s-a supraestimat ani de zile pierderea biodiversităţii, neexistând date exacte.

3. O altă problemă ar consta în preocuparea prea mare pentru animalele mari, care pot fi recunoscute, în comparaţie cu indiferenţa pentru milioanele de organisme microscopice, care sunt de asemenea incluse în lista pierderii biodiversităţii.