Reformele lui Hollande încep cu Merkel

37

Deşi François Hollande nici nu a fost ales încă preşedintele Franţei, contra-candidatul lui Nicolas Sarkozy promite să schimbe cursul politicii în Europa.

Întrebat la postul TFI despre Angela Merkel, care îl susţine pe adversarul său politic Nicolas Sarkozy, François Hollande a răspuns: „Ea şi-a făcut alegerea. Ea conduce Europa împreună cu Nicolas Sarkozy. Vom vedea rezultatele!” De asemenea, Hollande i-a transmis Angelei Merkel, în cadrul aceleaşi emisiuni de la TFI: „seriozitate bugetară – da, austeritate pe viaţă – nu”.

De asemenea, candidatul socialiştilor s-a adresat vecinilor Franţei şi i-a rugat să petreacă mai mult timp concentrându-se pe măsuri care să conducă la creştere  economică, mai degrabă decât la austeritate. „Responsabilitatea mea, şi ştiu că sunt privit şi de dincolo de graniţele noastre, este să reorientez Europa pe calea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă”, a declarat Hollande, citat de The Wall Street Journal

În plus, Hollande, favoritul pentru turul final de pe data de 6 mai, a declarat că, în cazul în care va câştiga alegerile şi va deveni preşedintele Franţei, va ieşi din Tratatul Fiscal încheiat de majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. 

Creştin-democraţii germani se tem de promisiunea electorală a lui Hollande de a renegocia Tratatul Fiscal pe care Merkel şi Sarkozy l-au impus pentru 25 de state membre UE şi care este considerat acum temelia refacerii economiei UE. Tot în privinţa politicii europene, înlocuirea lui Sarkozy cu Hollande ar slăbi, cel mai probabil, „axa franco-germană”, subminând încrederea în pieţele financiare europene şi ducând spre o pierdere a direcţiei în zona euro, comentează revista Time.

În primul tur de scrutin, desfăşurat duminică, Hollande a câştigat 28,6% din voturi, iar Sarkozy 27,1%. În scrutinul de pe 6 mai, Hollande ar urma să obţină 56% dintre voturi, faţă de 44% pentru preşedintele în exerciţiu, potrivit unor sondaje realizate de CSA şi Harris Interactive, citate de site-ul Bloomberg.com.