Adolescenţii din familiile sărace sunt mai sedentari

105

Statutul socioeconomic al unei familii este strâns corelat cu comportamentul sedentar al copiilor. Astfel, copiii din familiile cu venituri mai reduse prezintă un risc mai mare de sedentarism, petrecând o bună parte din timpul lor în faţa televizorului şi jucând jocuri video.

Concluziile aparţin unor cercetători spanioli care au condus un studiu desfăşurat în 5 oraşe ale Spaniei: Madrid, Granada, Murcia, Zaragoza şi Santander. Scopul echipei de cercetători a fost să identifice legăturile dintre nivelul social şi economic al familiilor şi timpul pe care copiii acestora îl petrec urmărind programe TV, jucând jocuri video şi pregătindu-şi lecţiile pentru şcoală, informează sciencedaily.com.

„Adolescenţa este considerată o perioadă critică, din moment ce primii ani ai vieţii sunt perioada când cele mai multe tipare de comportament ale viitorului adult se consolidează", a declarat Juan Pablo Rey-López, cercetător la Universitatea din Zaragoza, Spania. Acesta este motivul pentru care formarea unor obiceiuri sedentare în perioada adolescenţei este un subiect care merită întreaga atenţie, deoarece lucrul acesta „poate să aibă un impact semnificativ asupra dezvoltării educaţionale a unei persoane şi asupra stării de sănătate".

Cercetătorii au stabilit că nu doar nivelul socioeconomic al părinţilor influenţează gradul de sedentarism al copiilor, ci şi genul de muncă pe care o îndeplinesc părinţii.

Fetele sunt mai studioase decât băieţii, acordând mai mult timp pregătirii lecţiilor pentru şcoală. În schimb, băieţii obişnuiesc să petreacă mai mult timp cu jocurile video.

Rezultatele studiului au fost publicate în European Journal of Public Health.

Un studiu anterior, condus de Juan Pablo Rey-López, a arătat că numărul adolescenţilor care petrec peste două ore, în fiecare zi, în faţa calculatorului sau a televizorului se dublează în week-end. O treime dintre adolescenţii intervievaţi au declarat că petrec mai bine de două ore uitându-se la televizor sau jucându-se pe calculator în timpul zilelor de lucru ale săptămânii. Procentul acestora a crescut însă la peste 60% atunci când a venit vorba de zilele de week-end.

„Rezultatele noastre vin în sprijinul recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie de a nu instala televizoare în camerele adolescenţilor, cu scopul de a reduce (cel puţin teoretic) media timpului petrecut în faţa televizorului", a declarat Rey-López.

Yael Latzer şi Tamar Shochat de la Universitatea din Haifa, Israel, au publicat în 2008 un studiu care confirma că instalarea unui calculator sau televizor în camera copilului este asociată cu o reducere a timpului pe care acesta îl petrece dormind.

(Foto: superstock.com)