E.coli în burgeri: 7 copii spitalizaţi în Franţa

48

Cele mai recente victime ale epidemiei E.coli sunt șapte copii din Franţa. Minorii au fost spitalizaţi după consumul de hamburgeri cu carne de vită, iar unul dintre copii este în stare critică. Cazul a ajuns la Comisia Europeană care investighează situaţia.

Cel mai mic dintre copii nu are nici doi ani (20 de luni) iar cel mai mare are doar 8 ani. Toţi cei șapte au manifestat simptomele sindromului hemolitic-uremic, o insuficienţă renală. Unul dintre ei este într-o stare critică, conform raportului preliminar oferit de dr. Michel Foulard de la Spitalul Universitar din Lille, în nordul Franţei. Un oficial al Agenţiei Regionale de Sănătate (ARS) a declarat pentru AFP că ceilalţi șase copii sunt într-o „stare gravă, dar nu îngrijorătoare", fiind în afara pericolului de moarte.

Șase dintre copii au fost spitalizaţi miercuri, iar ultimul joi, fiecare venind din orașe din regiuni diferite, fără legătură unii cu alţii. Singurul lucru în comun sunt burgerii „Steak Country". Cinci dintre copii au consumat burgeri congelaţi de vită produși într-o fabrică franceză de mezeluri (SEB) și comercializaţi pe rafturile Lidl. Carnea provine însă de la ferme din Franţa, Germania și Olanda, a spus producătorul SEB. Produsele au fost retrase imediat de pe rafturile magazinelor până la finalizarea testelor.

Comisia Europeană a fost informată cu privire la epidemie. Deocamdată „originea cărnii nu a fost încă confirmată", a spus Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului pentru sănătate John Dalli. Conform Comisiei Europene forma E.coli din Franţa este descoperită cu regularitate și nu are legătură cu epidemia E.coli din Germania și nici nu prezintă aceleași riscuri severe. Ca exemplu CE a oferit situaţia anului trecut când pe teritoriul UE au fost identificare 3.500 de cazuri de infecţie cu E.coli, dintre care 93 au fost în chiar în Franţa.

În lipsa rezultatelor testelor aflate în desfășurare, niciun oficial nu se aventurează în speculaţii, a mai spus Vincent, pentru a preveni isteria și pierderile provocate de blamarea producătorilor spanioli. În cele din urmă focarul din Germania a fost tocmai o fermă din nordul ţării. Bilanţul E.coli este de 39 de decese, 3.300 de îmbolnăviri din 16 ţări. Până acum toate decesele au avut loc în Germania, cu o singură excepţie în Suedia, deși victima vizitase anterior Germania.