Adolescenţii români cred că era mai bine în comunism

1288

Aproape 40% dintre adolescenţii români cred că perioada comunistă a fost o perioadă mai bună decât cea contemporană. Cei mai mulţi adolescenţi sunt nemulţumiţi de capacitatea statului de a face respectată legea. 

Sunt concluziile studiului „Implicarea civică şi politică a tinerilor" realizat de Fundaţia Soros România.

Nemulţumiţi de modul în care statul reuşeşte să impună legea sunt 72% dintre adolescenţii chestionaţi, aceştia fiind convinşi că rezultatele pe care regimul comunist le-a obţinut la acest capitol au fost superioare rezultatelor pe care le obţin guvernanţii de azi. Procentul celor care cred că lucrurile merg mai bine în sistemul sanitar actual este mai mic (doar 33%) comparativ cu acela al adolescenţilor români care sunt de părere că sistemul sanitar a funcţionat mai bine înainte de 1989 (38%).

Sistemul de învăţământ din România este considerat „nemulţumitor" de 47% dintre adolescenţi, în opinia acestora fiind mai bine în perioada comunistă în ceea ce priveşte sistemul educaţional. „41% dintre profesori sunt percepuţi de către elevi ca fiind nostalgici ai perioadei comuniste", susţine Andrei Gheorghiţă, unul dintre autorii studiului.

„Aproape jumătate dintre adolescenţii români, născuţi şi crescuţi după căderea regimului comunist, cred că perioada comunistă a fost mai bună decât cea actuală. Două treimi spun că în timpul comunismului era mai bine în ceea ce priveşte respectul faţă de lege. Ne referim la aceeaşi tineri care se arată nemulţumiţi şi neîncrezători în democraţie şi economie de piaţă şi care nu resping ideea unui lider autoritar. Cercetarea Fundaţiei Soros ne arată că, într-o măsură destul de mare, societatea românească eşuează în efortul deliberat de a transmite informaţii şi atitudini despre regimul totalitar comunist, aşa cum a fost el. Societatea românească şi, în primul rând, cea mai tânără generaţie uită răul comunist pentru a face loc amintirii unei utopii. Uitarea poate lăsa generaţia următoare pradă unui demagog abil ce poate specula această utopie. De aici plecăm cu dezbaterea despre istoria comunismului în educaţia românească şi încercăm să găsim un răspuns la întrebarea cum facem să evităm greşelile trecutului," a declarat politologul Ovidiu Voicu, care a coordonat cercetarea.

Peste 26% dintre adolescenţii intervievaţi au declarat că nu au abordat la şcoală subiectul perioadei comuniste. Ovidiu Voicu susţine că este nevoie de o atenţie mai mare acordată istoriei comunismului românesc şi că profesorii ar trebui să se orienteze spre metode de predare care să capteze interesul tinerilor, inclusiv instrumentele multimedia.

Principalele surse de informare a adolescenţilor cu privire la comunism sunt părinţii, 82% dintre respondenţi confirmând că au avut discuţii pe această temă cu părinţii lor. Peste 21% dintre adolescenţi au declarat că discută destul de des cu părinţii sau cu alte rude ale lor despre comunism. Studiul Fundaţiei Soros România arată că, într-o măsură bună, adolescenţii ajung să reproducă atitudinile părinţilor şi profesorilor în ceea ce priveşte raportul dintre perioada comunistă şi perioada contemporană. Originile atitudinilor de idealizare a comunismului în rândul adolescenţilor se regăsesc predominant într-un status socio-economic defavorabil şi într-un capital educaţional scăzut.

Revista Semnele timpului le-a oferit cititorilor, în ediţia lunii martie, o analiză a regretului după trecut. Articolul „Iluzia trecutului" citează un studiu realizat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, în 2008, studiu care arată că 30% dintre studenţii români intervievaţi la data aceea era nostalgici după trecutul comunist, în ciuda faptului că nu au cunoscut foarte bine perioada comunistă. Fenomenul a fost explicat de sociologul Mirel Bănică prin faptul că memoria studenţilor le aparţine părinţilor acestora, care le-au povestit că înainte de 1989 era mai bine.

Fundaţia Soros România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Asociaţia Profesorilor de Istorie din România – CLIO au organizat, în 12 aprilie, dezbaterea „Istoria comunismului în educaţia românească".

(Foto: agenda.ro)