Beatificarea lui Ioan Paul II naşte critici şi întrebări

26

Beatificarea rapidă a lui Ioan Paul al II-lea a provocat întrebări chiar şi printre susţinătorii lui care cred că Vaticanul ar fi trebuit, mai întâi, să clarifice unele aspecte ale pontificatului său. Vaticanul a anunţat în schimb că fostul Papă va fi sărbătorit, anual, în data de 22 octombrie.

L'Osservatore Romano, publicaţia oficială a Vaticanului, a precizat că o zi de sărbătoare este anunţată atunci când o persoană este beatificată, beatificarea fiind ultimul pas înainte de recunoaşterea calităţii de sfânt a persoanei respective. În cazul lui Ioan Paul al II-lea, ziua de sărbătoare a fost anunţată înainte de ceremonia beatificării, care va avea loc în data de 1 mai. Vaticanul nu a oferit însă o explicaţie în acest sens, notează ekklesia.co.uk.

Data de 22 octombrie a fost aleasă pentru că în această zi, în 1978, a avut loc inaugurarea papală a lui Ioan Paul al II-lea, adică serviciul liturgic de învestire ecleziastică a Papei.

Există voci care pun întrebări vizavi de rapiditatea cu care Vaticanul s-a mişcat în procesul de beatificare a fostului suveran pontif. Unii atrag atenţia asupra scandalurilor legate de abuzurile sexuale comise de clerici catolici, acuzându-l pe fostul Papă că a permis muşamalizarea acestor cazuri. Apropiaţi ai fostului pontif, precum fostul său purtător de cuvânt, Joaquin Navarro-Valls, spun însă că modul în care Ioan Paul al II-lea a administrat biserica trebuie considerat separat de viaţa sa personală.

Observatorii citează scandalul legat de organizaţia catolică Legionarii lui Christos drept cel mai mare eşec al lui Ioan Paul al II-lea. Fostul suveran a susţinut ferm această organizaţie, ignorând acuzaţiile de pedofilie aduse fondatorului acesteia, Marcial Maciel. Presa din Spania a publicat, în iulie 2009, un interviu cu Norma Hilda Banos. Aceasta susţine că a fost abuzată sexual de Maciel, când era minoră şi că în urma relaţiei a născut o fată. La scurt timp, presa mexicană a informat că un avocat îi va reprezenta în instanţă pe 3 dintre cei 6 presupuşi copii ai lui Maciel. În martie 2010, după mai bine de 10 ani în care Legionarii lui Christos au respins acuzaţiile cu privire la Marcial Maciel, organizaţia a dat o declaraţie prin care a admis gravitatea faptelor lui Maciel şi a subliniat că acesta nu mai poate să fie considerat un model de viaţă creştină şi preoţească.

George Weigel, autorul unei biografii a lui Ioan Paul al II-lea, a declarat că este necesar ca Vaticanul să clarifice modul în care s-a rezolvat chestiunea scandalului legat de Legionarii lui Christos în procesul analizării dosarului pentru beatificare, conform AP.

Alte acuze vin din partea catolicilor conservatori sau tradiţionalişti care sunt de părere că Ioan Paul al II-lea nu a reuşit să oprească declinul catolicismului, ba chiar că a contribuit la acest declin printr-o serie de măsuri pe care le-a luat. Sunt amintite o serie de „abuzuri liturgice", precum dansurile îngăduite în timpul meselor papale sau o rugăciune pentru pace interconfesională organizată de Ioan Paul al II-lea la Assisi.

Michael Walsh, specialist în istoria bisericii, a notat că principalele persoane implicate în decizia beatificării lui Ioan Paul al II-lea, inclusiv actualul Papă – Benedict al XVI-lea – îi datorează poziţiile lor în biserică fostului suveran pontif şi, prin urmare, este greu de crezut în imparţialitatea acestora în investigarea dosarului şi luarea deciziilor necesare.

Organizatorii estimează că beatificarea lui Ioan Paul al II-lea va aduce la Roma, în data de 1 mai, peste un milion de participanţi. De asemenea, după beatificare, vor avea loc şi alte manifestări speciale dedicate fostului pontif. Două music-hall-uri despre viaţa lui Ioan Paul al II-lea vor fi puse în scenă la Madrid, cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului (între 16 şi 21 august). Primul music-hall va prezenta copilăria şi tinereţea lui Ioan Paul al II-lea, iar al doilea va avea ca temă pontificatul său, notează Agerpres.

(Foto: theworkofgod.org)