Libia – mărul discordiei între marile puteri mondiale

20

A-l lăsa pe Gadhafi la putere și a avea un viitor alături de el este nu doar de neimaginat, ci s-ar constitui și într-o „trădare fără scrupule" din partea restului lumii. Afirmaţia comună aparţine liderilor Marii Britanii, Franţei și SUA care critică prestanţa NATO din ultimele 2 săptămâni. În schimb ţările BRIC, în special Rusia și China exclud folosirea forţei și cred că NATO și-a depășit mandatul dat de rezoluţie.

Mai multe ziare internaţionale au preluat hotărârea fermă a premierului David Cameron, președintelui Nicolas Sarkozy și președintelui Barack Obama, conform căreia „nu se vor opri până când rezoluţiile ONU nu vor fi implementate." Documentul a fost schiţat de Cameron și Sarkozy, după întâlnirea lor de miercuri, 13 aprilie, de la Paris. La rândul său, Obama a cerut ca și numele lui să fie adăugat după ce a luat cunoștinţă de conţinutul articolului.

„Este de neimaginat ca cineva care a încercat să-și masacreze propriul popor să poată juca un rol în viitorul guvern al ţării", spune articolul publicat simultan în The London Times, The Washington Post și Le Figaro. „Dacă lumea ar accepta un astfel de aranjament", în care Gadhafi să rămână la putere, „ar fi o trădare fără scrupule" faţă de cetăţenii care și-au riscat viaţa în revoltele contra administraţiei de la Tripoli, se mai arată în documentul semnat de cei trei lideri.

Articolul reafirmă faptul că intenţia marilor puteri nu este înlăturarea de la putere a lui Gadhafi prin forţă. După Gadhafi ar trebui să aibă loc „o tranziţie reală de la dictatură" la un proces care să includă pluralismul politic, iar ţara să fie condusă de „o nouă generaţie de lideri". Cei trei lideri occidentali au conchis: „pentru ca o astfel de tranziţie să reușească, Gadhafi trebuie să plece, și să plece pentru totdeauna."

În același timp cele 5 puteri emergente ale lumii insistă să se pună capăt conflictului armat din Libia. Joi, 14 aprilie, cele 5 state BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au exprimat îngrijorări și critici la adresa NATO pentru intervenţia din Libia. În general summit-urile BRIC au pe agendă doar probleme economice, dar de data aceasta nu s-au putut evita subiectele politice. Africa de Sud a participat pentru prima oară la un astfel de summit.

În opinia liderilor BRICS criza din Libia și turbulenteţele din lumea arabă au intensificat lipsa securităţii la nivel global. „Suntem profund îngrijoraţi cu privire la turbulenţele din Orientul Mijlociu, Nordul Africii și Vestul Africii. Împărtășim principiul că ar trebui evitată folosirea forţei și toate părţile implicate ar trebui să-și rezolve diferenţele prin mijloace pașnice și dialog", au spus într-o declaraţie comună statele reprezentate la summitul de o zi care a avut loc în China.

China, Rusia, India și Brazilia s-au abţinut de la votul ONU care a autorizat loviturile aeriene iar Africa de Sud a votat iniţial în favoarea loviturilor. China și Rusia ar fi putut folosi dreptul de veto, dar nu au făcut-o. Președintele rus e de părere că rezoluţia ONU este una corectă, dar că puterile occidentale au depășit mandatul și au dat naștere unei „operaţiuni militare".

Pe continentul european, în Berlin, se desfășoară timp de 2 zile o întâlnire a miniștrilor de externe NATO. „Împărtășim același ţel, și anume să vedem sfârșitul regimului Gadhafi din Libia, și contribuim în mai multe feluri pentru a vedea acest ţel realizat", a spus Hillary Clinton, șefa diplomaţiei americane. La nivelul alianţei, Sarkozy și Cameron au cerut o intensificare a eforturilor militare, scrie France 24, „arătând clar că sunt nemulţumiţi de felul în care NATO a gestionat misiunea până acum."

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut avioane și echipamente mai sofisticate pentru ca loviturile NATO că evite pierderile de vieţi ale civililor. „Nu propun hotărâri sau promisiuni pentru această întâlnire, dar am luat notă de indicaţii care îmi dau speranţă", spune Rasmussen. Ţări membre NATO ca Germania și Turcia încă se opun acţiunii militare și cer o soluţionare pașnică.

Întâlnirea are loc la o zi după ce în Qatar a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor a 20 de state care i-au cerut lui Gadhafi să renunţe la putere. În ciuda diferenţelor miniștrii NATO au sprijinit apelul internaţional pentru plecarea lui Gadhafi, făcută la întâlnirea „grupului de contact" din capitala Doha, Qatar. În cursul săptămânii și secretarul ONU, șefa diplomaţiei europene și oficiali ai Ligii Arabe alături de Uniunea Africană și Organizaţia Conferinţei Islamice au avut o întâlnire separată la sediul Ligii Arabe din Cairo.