Afganistanul produce cu 40% mai puţin mac pentru opiu

88

Forţele guvernamentale și de coaliţie din Afganistan se pot lăuda cu o victorie însemnată în lupta împotriva drogurilor. Cultivarea macului, în regiunea cu cea mai mare producţie de opiu din ţară, a scăzut cu 40%, în ultimii patru ani. Acesta este rezultatul unei creșteri a nivelului de securitate în satele și comunele afgane.

Anul acesta, fermierii din Helmand au cultivat cu mac circa 143.000 de hectare de teren, în scădere faţă de cele 256.000 de hectare cultivate în anul 2008, informează USA Today.

„În toate ţările, observăm o legătură între cultivare și securitate," a declarat Angela Me, analist în cadrul departamentului ONU pentru Droguri și Infracţionalitate. „Zonele care sunt cel mai sigure sunt și cele în care există mai puţin opiu."

Fiind că insurgenţii se finanţează din profitul adus de droguri, o scădere a cultivării de mac înseamnă și o scădere a capacităţii talibanilor de a lansa noi operaţiuni teroriste.

Afganistanul este sursa a peste 90% din opiatele lumii. Mare parte din recolta sa provine din regiunea Helmand. Coaliţia aflată la putere în Helmand se așteaptă să vadă o scădere cu 6% – 7% în cantitatea cultivată în ultimul an. Naţiunile Unite au informat că se așteaptă ca lucrurile să se schimbe destul de puţin anul acesta.