Agresorii sexuali se luptă în instanţă pentru acces la Facebook

52

În SUA, legile permit statelor gestionarea persoanelor condamnate pentru agresiune sexuală de orice gen, controlând unde locuiesc şi unde lucrează şi blocându-le accesul la reţele de socializare, pagini de chat sau programe precum Yahoo Messenger sau Skype. Cu toate astea, folosirea reţelelor de socializare ca unelte de comunicare zilnică ridică întrebarea dacă nu cumva unele resticţii au devenit neconstituţionale.

Autorităţile insistă că blocarea accesului la site-urile de socializare răspunde unei nevoi reale, aceea de a proteja copiii de pedofili.

„Este greu să aduci în discuţie un exemplu de prădător sexual care nu foloseşte nicio formă de socializare online," a declarat Steve DeBrotam, procuror federal în Indianopolis, conform AP.

Însă, două state au eliminat deja legi sau părţi din legi pe care le consideră prea dure. În Nebraska, judecătorii federali au hotărât să le dea acces agresorilor sexuali la reţelele de socializare. În Louisiana, o lege revizuită le dă voie să folosească Internetul pentru a face cumpărături, pentru a citi ştiri şi pentru a folosi e-mailul. Şi în Indiana legile vor fi revizuite.

„Să interzici unui grup de oameni accesul la formele moderne de comunicare este împotriva Primului Amendament, "au declarat oficiali ai organizaţiei The American Civil Liberties Union of Indiana, care au cerut revizuirea legilor în Indiana.

Pe de altă parte, procurorii argumentează că reţelele de socializare nu sunt singurele forme de comunicare. Pentru a comunica, agresorii au la dispoziţie telefoanele – îşi pot suna rudele, pot suna la televiziuni sau la radio; de asemenea, pot trimite scrisori la redacţiile ziarelor, se pot întâlni la dezbateri, pot organiza demonstraţii, nu este nevoie de Internet pentru a-și exercita dreptul de comunicare.

Dacă problema este de natură constituţională, probabil ea va ajunge să fie dezbătută la Curtea Supremă de Justiţie.