Comisia Europeană sare în ajutorul Spaniei

15

Comisia Europeană a oferit Spaniei mai mult timp pentru a-şi reduce deficitul bugetar şi un ajutor direct pentru a recapitaliza băncile cu datorii mari, după ce miercuri, costurile de creditare au ajuns aproape de nivelul record de 6,8%.

Randamentul pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole pe zece ani a urcat la 6,652%, aproape de nivelul de 7%, considerat nesustenabil pe termen lung. Această creștere a înteţit îngrijorările cu privire la necesitatea unui fond de salvare similar cu cele oferite Greciei, Portugaliei și Irlandei, dar mult mai mare.

Fuga capitalului străin din Spania a agravat puternic situaţia sistemului bancar, băncile spaniole fiind singurele care au mai cumpărat obligaţiunile suverane necesare finanţării deficitului bugetar. Valoarea acestor obligaţiuni se prăbușește, iar soarta băncilor spaniole și a guvernului este strâns legată de aceasta.

Guvernatorul Băncii Spaniole, Miguel Fernandez Ordonez, care a anunţat investitorii că îşi va părăsi poziţia cu o lună înainte de încheierea mandatului, a avertizat că încrederea în Spania a fost zdruncinată.

Economiștii estimează că, dacă Spania va fi exclusă de pe pieţele de obligaţiuni din cauza costurilor prea mari de finanţare și va fi nevoită să apeleze la UE și FMI pentru a supravieţui, costul salvării ar puta atinge și 500 de miliarde de euro, consumând, astfel, o parte însemnată din fondul de urgenţă al UE.