Albinoșii din Tanzania, uciși de vrăjitorii locali

38

Oficialii ONU au condamnat valul recent de violenţe împotriva albinoșilor din Tanzania, aflat în strânsă legătură cu credinţele și practicile oculte din zonă, relatează Christian Post.

 „Condamn cu tărie aceste atacuri și crime odioase, comise în circumstanţe oribile, care au implicat amputarea membrelor a numeroase persoane, inclusiv copii, în timp ce aceștia erau încă în viaţă", a declarat Navi Pillay, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Albinoșii, persoane născute cu o malformatie congenitală cauzată de absenţa unui pigment – melanina – în piele, ochi și păr, sunt în mod tradiţional discriminaţi în Africa, fiind deseori uciși de practicanţii religiilor indigene. Unii vrăjitori locali cred că anumite părţi ale corpului albinoșilor pot fi folosite pentru realizarea de poţiuni, farmece și blesteme, și sunt încurajaţi cu bani de localnici și de străini, dispuși să plătească sume considerabile în schimbul unor farmece favorabile.

„Aceste crime sunt revoltătoare", a declarat Pillay. Nu mai puţin de 72 de persoane au fost ucise în Tanzania din anul 2000 încoace, însă criminalii au fost condamnaţi în numai cinci dintre cazuri. În luna februarie, o femeie albinoasă în vârstă de 39 de ani a fost ucisă de o bandă de cinci bărbaţi înarmaţi în satul Mkowe. „I-au tăiat mâna în timp ce dormea împreună cu doi dintre cei patru copii ai săi", a dezvăluit Pillay. În satul Msia, un băiat în vârstă de 10 ani a fost atacat pe drumul dinspre școală de doi bărbaţi neidentificaţi, care i-au tăiat braţul de deasupra cotului.

Pillay a adăugat că autorităţile din Tanzania au responsabilitatea de a-și proteja cetăţenii care suferă de albinism și de a-i pedepsi pe agresorii lor, pentru a descuraja atacurile împotriva acestei comunităţi vulnerabile.

Creștinismul și Islamul sunt religiile dominante ale Tanzaniei, dar practicanţii ocultismului sunt încă foarte activi în anumite zone rurale.